В Херсон започна акцията "Безсмъртният полк" и тържественото честване на Деня на победата, като за първи път в града се провежда шествие в памет на героите от Великата отечествена война, съобщава кореспондент на РИА Новости.

Агенцията припомня, че в края на април администрацията на Херсон нарежда да се запали отново Вечният огън, който е изключен от киевските власти през 2014 г.

Владимир Салдо, ръководител на областната администрация, дойде да поздрави гражданите, които са се събрали в Парка на славата с портрети на своите роднини - участници във войната. Пред паметника на загиналите е бил изпратен и почетен караул.

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

На руснаците ще бъдат показани истории за "радостта" на местните хора от срещата с окупаторите

Хора със знамена на победата, руски знамена и голям транспарант с надпис "Безсмъртен полк" маршируват от парка по улиците на града и пеят военни песни.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му ще спечели войната с Русия и няма да отстъпи никаква част от територията си.

Преди дни Киев предупреди, че Русия планира да проведе военен парад и в превзетия град Мариупол на 9 май, за да отпразнува победата над нацистите през Втората световна война.

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

"В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим"