Кирил Стремусов, заместник-началник на военно-гражданската администрация за Херсонска област, обяви въвеждането на рублова зона от 1 май "в помощ на пенсионерите и държавните служители". Според него се планира пълният преход към рубли да се извърши в рамките на 4-5 месеца, предава ТАСС.

"(През) последния месец украинският пенсионен фонд и хазната напуснаха територията на Херсонска област (тя е окупирана от руските войски-бел.ред.) Съответно, днес хората остават без плащания, без парична маса, следователно от 1 май планираме да въведем рублова зона (за да се предоставя) помощ, преди всичко на пенсионери, социално незащитени слоеве от населението и, разбира се, на държавните служители. Планираме да преминем изцяло към рубли през следващите 4-5 месеца", каза той в четвъртък по телевизия "Россия-24".

Стремоусов отбеляза също, че преходът към рубли в Херсон е необходим поради "бягството на финансовите структури на Украйна и липсата на парично предлагане". Според него "няма предпоставки за хуманитарна катастрофа в региона, процесът (на доставка) на лекарства се нормализира", каза той.

Междувременно руското Министерство на отбраната заяви, че руската ПВО е свалила две украински ракети "Точка-У", които според тях са били насочени към жилищни квартали на града. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Нови власти управляват в Херсон, обяви Русия

Нови власти управляват в Херсон, обяви Русия

В градовете и районите на региона са сформирани военни и граждански администрации

Припомняме, вчера кметът на град Херсон, Ихол Коликаев, заяви, че отказва да сътрудничи на новопоставената администрация. Херсон е единственият регионален център в Украйна, който руските войски успяха да окупират още в началото на нахлуването си в Украйна, но и до преди дни от там идваха съобщения за съпротива на украинците, а руските окупационни войски периодчино разгонваха, включително и с оръжие, митинги на местните жители.

Според РИА Новости, руските военни са превзели цялата Херсонска област в южната част на страната. След това там е започнало излъчване на руска телевизия и радио, а населението е започнало да използва по-мащабно руски рубли.

РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с овладяването на Херсонска област

РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с овладяването на Херсонска област

Пуснали са руска телевизия и радио, хората ползват все повече рубли