Сепаратистките власти в самопровъзгласилата се Донецка народна република, съобщиха за обстрел по централната част на столицата Донецк, за който обвиниха украинските военни. Снаряд е паднал близо до централния площад "Ленин". Това съобщи кметът на града Алексей Кулемзин, цитиран от ТАСС.

"Обстрелът на централната част на града продължава. Има попадения близо до площад Ленин", написа той в своя канал в "Телеграм".

В този район има няколко хотела, включително един от най-скъпите - "Донбас Палас".

От Щаба на териториалната отбрана на непризнатата Донецка народна република (ДНР) съобщиха, че е обстрелван и Воршиловския район на града. В резултат на това са ранени трима души.

Както добави Кулемзин, сред тях има бременна жена и дете. "По предварителни данни имаме информация за трима пострадали, това са две жени и дете, детето е с шок, едната от жените е бременна", каза той в ефира на телевизия "Россия-24".

Кулемзин уточни, че се оказва медицинска помощ на пострадалите. "В същото време беше обстрелван и центърът на Ленински район, имаше попадение в детска градина, има поражения по жилищния фонд и инфраструктурата", добави кметът на Донецк.

Според кореспондент на ТАСС от местото на обстрела във Воршиловския район също са пострадали жилищна сграда, спирка на градския транспорт и павилион за вестници. Освен това са повредени градски съоръжения на площад "Университетски", на около 1,5 км от площад "Ленин".

21 цивилни са убити в Донецк

21 цивилни са убити в Донецк

Украйна съобщава за руска офанзива

Според източник от оперативните служби един от снарядите е паднал в тавана на кафене в центъра на града, а оперативните служби са пристигнали на място. "На кръстовището на ул. "Университетска" и ул. "Орешков" са паднали два снаряда. Единият е попаднал в тавана на кафенето, но вероятно не е избухнал", каза той пред ТАСС.

От представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня уточниха, че обстрелът е станал в 14:40 часа местно време (съвпада с българското). Оттам заявиха, че Въоръжените сили на Украйна са изстреляли шест 155 мм снаряда по стандарта на НАТО.

В последните дни обстрелите срещу град Донецк, който е сравнително близо до фронта на военните действия зачестиха, почти всеки ден се съобщава за загинали и ранени.