177 цивилни са спасени от завода "Азовстал" в Мариупол, а близо 2000 националисти се предадоха. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Блокадата на стоманодобивния завод "Азовстал" продължава. Цивилни лица, държани там от украински националисти, са евакуирани от завода. Спасени са 177 души, включително 85 жени и 47 деца. На всички е оказана квалифицирана медицинска и психологическа помощ", посочи той.

Шойгу допълни, че блокираните в завода украински бойци са започнали да се предават. "Досега 1908 души са сложили оръжие. Да припомня, че преди това 1387 морски пехотинци сложиха оръжие", отбеляза той.

Русия: Над 1700 украински бойци напуснаха подземията на "Азовстал"
Обновена

Русия: Над 1700 украински бойци напуснаха подземията на "Азовстал"

Съдбата на още стотици защитници на "Азовстал" остава неизвестна

Украинските бойци, които излязоха от разрушения завод "Азовстал", след като украинските власти им наредиха да се предадат, са изправени пред несигурна съдба. Някои бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти. Засега няма информация колко бойци остават все още в подземията на огромния завод.

Украинските власти казват, че не могат да коментират публично съдбата на бойците, тъй като се водят задкулисни преговори за спасяването им.

От своя страна, Русия отрича да се е съгласила на размяна на пленници и заплаши да съди някои от тях за военни престъпления. Много от защитниците на "Азовстал" принадлежат към украинско подразделение с крайно десен произход - полка "Азов", които Москва нарича нацисти, а Киев - национални герои. Докато Украйна заяви, че се надява да върне войниците при размяна на пленници, руският парламент обсъжда резолюция за забрана на обмена на бойци от полк "Азов", но засега отложи нейното приемане.

Зеленски: Украйна се нуждае от живи герои

Зеленски: Украйна се нуждае от живи герои

Започнала е евакуация на защитниците на Азовстал