Украинските герои са нужни на Украйна живи. Това заяви в традиционното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

"82-рият ден на нашата защита е към своя край. Не е лесен ден. Но този ден, както и всички останали, има за цел да осигури безопасността на страната и народа ни. Що се отнася до ситуацията в Мариупол: благодарение на действията на украинските военни - Въоръжените сили на Украйна, разузнаването, както и на преговорния екип, Международния комитет на Червения кръст и ООН, се надяваме, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета... Искам да подчертая: Украйна се нуждае от живи украински герои. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки разумен човек ще разбере тези думи", каза президентът.

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

"Ройтерс": Край на обсадата на Мариупол

Батальонът "Азов" се изтегля от града

Зеленски подчерта, че работата по връщането на украинските войници продължава.

"Тази работа се нуждае от чувствителност и време", - добави държавният глава.

Както съобщи УНИАН, на 16 май руските медии съобщиха, че окупаторите са се договорили с украинските защитници от Азовстал да отворят коридор за ранените бойци в посока Новоазовск (територията на ДНР).

Впоследствие командирът на Азов Денис Прокопенко ("Редис") заявява, че "за да спаси живота си, целият Мариуполски гарнизон изпълнява одобреното решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ".

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Украински източници не са потвърдили постигната договореност

Прокопенко също така подчерта, че нито едно оръжие няма да работи без професионално обучени военнослужещи, което ги прави най-ценния елемент на армията.

На 17 май Министерството на отбраната съобщи, че е започнало операция за спасяване на защитниците на Мариупол, блокирани в завода "Азовстал".

По данни на Министерството на отбраната на 16 май 53 тежко ранени са били евакуирани от "Азовстал" в медицинско заведение в Новоазовск за лечение.

Други 211 души бяха отведени в Оленовка по хуманитарен коридор и ще бъдат разменени за последващо завръщане у дома.