Руското министерство на отбраната твърди, че с представители на украинските военни, блокирани в "Азовстал" в Мариупол, е постигнато споразумение за режим на тишина и открит хуманитарен коридор за транспортиране на ранените украински войници до болница в Новоазовск - на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

Украинските официални лица все още не са коментирали тази информация и не потвърждават постигнатата договореност.

Руската редакция на BBC цитира изявление от днес на Олександър Ходаковски, основател на донецкия батальон "Восток" (сега 11-и полк на народното опълчение на ДНР), че е започнала евакуацията на ранените украински сили за сигурност от "Азовстал". Ходаковски съобщават за проблеми с транспорта, като е била поискана помощ - допълнителни носилки - за да се ускори процесът.

Той също така съобщи по-рано, че няколко украински служители на реда са излезли от "Азовстал" с бяло знаме, за да преговарят за евакуацията на ранените.

ТАСС съобщава, че заместник-началникът на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин не коментира информацията, че 10 души са напуснали завода "Азовстал" в Мариупол, където са блокирани остатъците от украинската групировка, и са се предали.

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Турция с план за евакуация на обсадените бойци

Припомняме, че вчера украинската прокуратура започна разследване по открити източници - видеа в социалните мрежи - за използване на фосфорни бомби по промишления комплекс. Повече от два месеца защитници на Мариупол, включително представители на полка "Азов", се намират в катакомбите на стоманодобивния завод и се отбраняват, а там дори и руският президент Владимир Путин заяви, че не иска да се поставя на риск живота на руснаци. Въпреки заповедта му да се спре щурма и комплекса да се блокира, руската армия продължи с обстрела по зоната и от суша, и по въздух.

Официални руски източници отричат да се пренебрегва заповедта на държавния глава.

По данни на украинците в "Азовстал" се намират около 1000 души, половината от тях тежко ранени.

Още преди седмици украинският президент Зеленски постави като червена линия живота на цивилните и военните в Мариупол за каквито и да е преговори с Русия, като от украинската държавна администрация предложи и отделни преговори по тази линия.

Изключително трудна бе мисията за извеждане на цивилните, които бяха намерили укритие в завода, като тя се проведе под егидата на ООН и Международния червен кръст. Междувременно Турция също се присъедини към преговорите за защитниците на "Азовстал".

Град Мариупол е сринат почти напълно, а руската офанзива там стана печално известна с бомбата пусната по театъра, послужил за убежище и с надпис "деца" от двете му страни, както и с удара по родилно отделение.