Във връзка с информацията, че противникът е използвал забранени запалителни снаряди срещу защитниците на Мариупол от "Азовстал", е Генералната прокуратура на Украйна е образувала наказателно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната (член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

Нападението е извършено вчера, 14 май и за него се разбира от открити източници - видеа, които бяха публикувани в социалните мрежи.

"Според открити източници нашествениците използват запалителни снаряди с термитни слоеве, които са забранени от нормите на международното хуманитарно право", се казва в доклада на генералната прокуратура на Украйна, като се отбелязва изрично, че температурата на горене на тези снаряди е около 3 хил. градуса по Целзий и те са предназначени за поразяване на вражеските войски и оборудване чрез създаване на масови пожари.

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Украйна преговаря за евакуацията на 60 души тежко ранени и медици

След евакуацията на цивилните от катакомбите на "Азовстал" в Мариупол руските войски подновиха опитите си да превземат завода, който украинските войници защитават. Окупаторите нанасят ракетни и бомбени удари по територията на промишления комплекс, като използват артилерия и танкове. И днес Турция потвърди, че е готова да евакуари останалите в комплекса украинци, след като за втори път се опитва да се включи в преговорите с Русия за Мариупол.

На 11 май вицепремиерът Ирина Верешчук заяви, че на територията на "Азовстал" може да се намират още около 1000 бойци, като половината от тях са тежко ранени.

На 13 май Зеленски заяви, че Украйна е предложила на Русия различни механизми за извеждане на украинските изтребители от завода "Азовстал" и че финландският президент ще разговаря с руския президент Владимир Путин по този въпрос. Става дума за спасяването на живите и изнасянето на телата на мъртвите.

"Адът слезе на земята. В "Азовстал", написа Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, днес в социалните мрежи. Той също смята, че Руската федерация използва запалителни или фосфорни бомби по "Азовстал". "Невероятно е как нашите защитници издържат", добави Андрюшченко.

Видеото и твърденията, че са използвани запалителни снаряди 9М22С с термитни слоеве, при които температурата на горене достига 2-2,5 хиляди градуса по Целзий, се потвърждават от руски военни кореспонденти, пише "Сега". Те разпространяват и снимки на снарядите, с надписи посветени на украинската победа на Евровизия.

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

Нашата държава не успя да защити Мариупол