Руският президент Владимир Путин не е давал нови заповеди по отношение на завода "Азовстал" в Мариупол, предишните решения за отмяна на нападението и блокиране на индустриалната зона все още са в сила, каза пред репортери Дмитрий Песков, прессекретар на държавния глава, цитиран от ТАСС.

Така той коментира изявленията на украинската страна, която твърди, че руските войски са проникнали на територията на завода през нощта и са влезли в тежки боеве.

"Вие бяхте свидетели: публично президентът и върховен главнокомандващ издаде заповед (войските) да се въздържат от нападението. Не са били давани други заповеди от главнокомандващия", казва Песков

Той потвърди, че обсадата на територията на завода продължава, като отбеляза, че там работят и хуманитарни коридори.

Коментирайки твърденията за боевете в тази индустриална зона, прессекретарят на президента на Руската федерация припомни: "Украинската страна, особено тези, които са намерили убежище на територията на завода, са добре известни с факта, че непрекъснато произвеждат огромно количество лъжи и фалшиви новини". "Затова информацията, която идва от тях, трябва внимателно да се филтрира", посъветва той.

На 21 април Путин, на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, нарече нападението срещу Азовстал "неуместно" и нареди да бъде отменено, като инструктира военните да блокират тази индустриална зона, така че "пиле да не прехвръкне." На 4 май Шойгу каза, че остатъците от украинската военна групировка са били сигурно блокирани по целия периметър на Азовстал, руските въоръжени сили продължават да се опитват да ги убедят да сложат оръжие и да освободят цивилните. В сряда Песков каза, че руските войски не щурмуват територията на завода, а потискат опитите на блокирани там бойци да достигнат до огневи точки.

Руската офанзива в застой на изток, погледите вперени в "Азовстал"

Руската офанзива в застой на изток, погледите вперени в "Азовстал"

Атака по жилищни квартали и центъра на Крематорск през нощта