Руските военни контролират Мариупол, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

"В освободените от националистите територии на (непризнатите) Луганска и Донецка народни републики и Украйна се установява мирен живот. Включително в Мариупол, най-големият индустриален и транспортен център на Азовско море. Той е под контрола на руската армия", казва Шойгу. Остатъците от украинската военна групировка са "сигурно блокирани" в металургичния завод "Азовстал", декларира той

"Съгласно указанията на Върховния главнокомандващ (президента Владимир Путин-бел.ред.), остатъците от бойците, разположени в индустриалната зона на завод "Азовстал", са сигурно блокирани по целия периметър на тази територия. Многократните предложения към националистите да освободят цивилните и да сложат оръжие с гаранция за спасяване на живота им и достойно отношение в съответствие с нормите на международното право бяха игнорирани от тях. Ние продължаваме усилията си.".

Министърът подчерта, че руската армия в рамките на продължаващата "специална военна операция," заедно с подразделенията на (непризнатите) Луганска и Донецка народни републики, разширява контрола върху териториите на ДНР и ЛНР.

В същото време Шойгу отбеляза, че военнослужещите "вземат комплексни мерки за защита на цивилното население".

Шойгу: Русия е методична с плана си в Източна Украйна

Шойгу: Русия е методична с плана си в Източна Украйна

Доставките на оръжия на Киев само "удължавали операцията"

"За безопасна евакуация на цивилни от зоните на бойни действия всеки ден се отварят хуманитарни коридори и се обявяват режими на тишина", обясни той. Освен това, според него, активно се предоставя хуманитарна помощ, като общо са доставени над 17 000 тона товари в 279 населени места.

По късно кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че се водят тежки боеве в "Азовстал", където се задържат последните защитници на града и някои цивилни.

Той заяви по националната телевизия, че е изгубен контакт с украинските бойци, които все още са в обширния стоманодобивен комбинат и че повече от 30 деца са сред тези, които очакват евакуация от завода.

Отделно Шойгу каза: "САЩ и техните съюзници от НАТО продължават да напомпват оръжия в Украйна".

"Всеки транспорт на Северноатлантическия алианс, пристигнал на територията на страната (Украйна. - Ед.) с оръжия или материали за нуждите на украинските въоръжени сили, се счита от нас като легитимна цел за унищожаване", каза Шойгу.

Руските войски и сили на ДНР обкръжиха Мариупол на 7 март; на 21 април Шойгу обяви, че градът е напълно освободен, но повече от две хиляди бойци от батальона "Азов", смятан от Русия за "националистически" остават в завода "Азовстал" (срещу бойците му е образувано наказателно дело в Русия). Освен бойците от "Азов", в завода се крият и цивилни. За тях са организирани хуманитарни коридори, през които само за два дни излязоха над сто души. Вчера бе съобщено, че щурмът на "Азовстал" от руска страна е подновен.

Украинският президент по-рано заяви, че ако бъдат убити защитниците на завода това ще сложи край на преговорите, но тези преговори напоследък са в застой и вероятно и двете страни за момента търсят военно разрешение на ситуацията.

Продължава евакуацията на цивилни от Мариупол

Продължава евакуацията на цивилни от Мариупол

В стоманодобивния завод "Азовстал" има около 1000 цивилни и украински военнослужещи

По-рано ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров каза, че в момента в подземята на завода "Азовстал" в Мариупол се намират над 150 цивилни и 170 ранени.