Руската армия и части на самопровъзгласилата се Донецка народна република от 14:00 московско време (съвпада с българското) на 25 април едностранно прекратяват всякакви военни действия в района на металургичния комбинат "Азовстал", съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от РИА Новости.

От ведомството подчертаха, че няма пречки за излизането на цивилни лица от предприятието. Според Русия това решение е взето "в противовес на решението на Киев и националистите да държат цивилно население като жив човешки щит".

Съгласно разпореждането подразделенията на руската армия и сепаратистките милиции ще се оттеглят на безопасно разстояние и ще осигурят излизането на цивилни, включително работещ персонал, жени и деца във всяка посока, която изберат.

Това няма как да бъде потвърдено от независими източници.

Няма споразумение между Украйна и Русия за хуманитарен коридор, по който цивилните да напуснат "Азовстал", предупреди по-късно в Telegram канала си украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Украинската страна изрично заявява, че споразумението за хуманитарния коридор трябва да бъде взаимно и да не бъде едностранно решение.

Освен това, според Верешчук, украинската страна е поискала от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да инициира и гарантира такъв хуманитарен коридор. По-специално Украйна иска в хуманитарния конвой да се включат и представители на ООН и на Международния комитет на Червения кръст.

Вчера украинската армия заяви, че руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод "Азовстал", предаде Ройтерс.

Новината идва, след като преди три дни руският президент Владимир Путин нареди планираният щурм на завода да бъде отменен и вместо това намиращите се там украински военни да бъдат обкръжени.

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

По-рано днес според Киев, руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод

Че ожесточени боеве за Мариупол се водят, въпреки че Русия твърди, че е установила контрол над града, твърдеше в неделя и Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневната си информация, която се базира на британското разузнаване. Въпреки повишената активност руските сили не са постигнали голям напредък през последните 24 часа поради украинските контраатаки, посочиха британските военни.

В събота кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че животът на хората, които са блокирани в разрушения град, е в ръцете на Владимир Путин. Той изрази разочарование от темповете на евакуация от началото на войната. Не веднъж, дори в повечето случаи, договорените и обявени коридори за евакуация от Мариупол или се проваляха, или бяха спирани заради обстрел, за който взаимно се обвиняваха руската и украинската страна.

"Азовстал" е огромен промишлен център, който бе атакуван от руските войски още в началото на офанзивата на РФ в Украйна. Разполага с много бомбоубежища, изградени още по времето на втората световна война и добре прикрити с допълнително изградени върху тях производствени халета. Освен това разполага и с голяма и сложна подземна система от коридори и допълнителни укрития, които се използват активно. Според съобщенията на украинските сили на територията на "Азовстал" се намират не само военни, но и близо 1000 цивилни граждани, потърсили убежище от атаката на града. Сред тях има и много ранени.

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни