Руските сили "методично изпълняват" плановете си за "освобождение" на двата контролирани от сепаратисти региони в Източна Украйна, каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че Западът, въоръжавайки Украйна, прави всичко възможно, за да "удължи военната операция на Москва."

Донбас, произвеждащ въглища и стомана, е фокус на руската кампания за дестабилизиране на Украйна още от 2014 г., когато Кремъл използва подставени лица, за да създаде сепаратистки "народни републики" в Луганск и Донецк, припомня Ройтерс.

"Планът за освобождението на Донецката и Луганската народни републики се изпълнява методично", каза Шойгу на среща със служители на отбраната, цитиран от агенция РИА Новости.

Западните страни дадоха на Украйна военно оборудване на стойност милиарди долари, като само Съединените щати предоставиха помощ на стойност над 2,5 милиарда долара.

"Съединените щати и западните страни, които те контролират, правят всичко възможно, за да удължат специалната военна операция колкото е възможно повече", каза Шойгу.

"Увеличаващият се обем на чуждестранните оръжейни доставки ясно демонстрира намеренията им да провокират режима в Киев да се бие до "последния украинец"".

Шойгу, който е един от най-приближените до президента Владимир Путин, е виждан рядко публично, откакто Русия стартира военната офанзива в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция". Миналия месец бе казано, че това е така, защото той е зает със задълженията си и няма време за медийна активност.

"Действията на нашите сили и качеството на използваното въоръжение още веднъж показват, че приоритетът, поставен от нашето военно и политическо ръководство за изграждане на руските въоръжени сили, е правилен", каза Шойгу.

Припомняме, че преди руската инвазия в Украйна Сергей Шойгу бе виждан често около руския президент Владимир Путин. Двамата бяха показвани как прекарват заедно почивни дни в Сибир и как карат високопроходим автомобил в тайгата. Шойгу е сред хората, смятани за възможни наследници на Путин.

Русия: Първи етап от операцията - изпълнен, ВВС и ВМС на Украйна са елиминирани

Русия: Първи етап от операцията - изпълнен, ВВС и ВМС на Украйна са елиминирани

Москва насочва усилията си към освобождението на Донбас