Основните цели на първия етап от специалната военна операция в Украйна са изпълнени, въоръжените сили на Украйна претърпяха значителни загуби. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитират от ТАСС.

"Първо, за специалната военна операция на въоръжените сили на Русия на украинска територия. Като цяло основните цели на първия етап са постигнати. Бойният потенциал на украинските въоръжени сили значително намаля, което позволява основното внимание и основните усилия да се съсредоточат за постигането на основната цел - освобождението на Донбас", отбеляза той.

Украйна обяви победа в Ирпен, боеве се водят в Херсонска област и в Донбас
Обновена

Украйна обяви победа в Ирпен, боеве се водят в Херсонска област и в Донбас

Пентагонът съобщава за руско напредване към Харков, британците за руско настъпление към Мариупол

По негови думи въоръжените сили на Украйна "са понесли значителни загуби". "Въздушното надмощие е постигнато. ВВС и системата за противовъздушна отбрана са практически елиминирани", обобщи министърът на отбраната.

Шойгу посочи, че от 152 бойни самолета, които украинските въоръжени сили са имали преди началото на операцията, 123 са били елиминирани, както и 77 хеликоптера от общо 149. Отстранени са и 152 от 180 системи за противовъздушна отбрана с голям и среден обсег.

"Военноморските сили на страната са престанали да съществуват. Значителни загуби са понесени от всички части на сухопътните и въздушно-десантните войски", подчерта министърът.

Руската групировка „Вагнер“ набира хора от „Хизбула“ да воюват в Украйна

Руската групировка „Вагнер“ набира хора от „Хизбула“ да воюват в Украйна

Открито е мобилизационно бюро в Хомс, Сирия