На 25 март 2022 година, телевизионният канал "Ал Хадас", влизащ в състава на концерна "Ал Арабия" (най-голямата телевизионна компания в света, излъчваща на арабски език), съобщи че руската частна военна компания ЧВК "Вагнер" изглежда води преговори с шиитската въоръжена групировка "Хизбула" за изпращане на бойци в Украйна. Според данните с които разполага "Ал Хадас", ЧВК "Вагнер" била представлявана на тези преговори от някой си Александър Кузнецов. От страна на "Хизбула", преговорите водил високопоставеният член на звеното за сигурност - Наджи Хасан Ал Шартуни (с псевдоним - Хадж Абу Али), съобщава "Новая газета".

Срещата изглежда се е състояла преди няколко дни, като страните се договорили за изпращането на 800 бойци на "Хизбула" в Украйна за водене на бойни действия. Заплащането за взимане на един боец под наем ще бъде 1500 долара месечно.

Също така, "Ал Хадас" съобщава, че като бонус към това решение, "Хизбула", а с нейното посредничество и Иран ще могат да получат някои преференции по големи сделки.

Скоро след срещата на "Кузнецов" с Хадж Абу Али, "Хизбула" е открила вербовъчно - мобилизационно бюро в провинция Хомс в Сирия. Този офис се намира под непосредственото ръководство на представителя на военното разузнаване на "Хизбула" Асаад Хамие (с псевдоним - Хадж Хади). В сирийските градове Алепо, Ябруд и Сайида-Зейнаб вече са отворени три допълнителни гишета за мобилизация на бойци на "Хизбула", дислоцирани в Сирия. Четвъртият офис е бил открит в съседния на Сирия Ливан, в южно предградие на Бейрут, намиращо се под контрола на "Хизбула".

Първият етап за изпращане на бойци в Украйна се планира по данни на местните средства за масова информация за вторник - 29 март 2022 година. Очаква се 200 бойци да бъдат прехвърлени от Дамаск във военно-въздушна база в Гомелска област в Беларус.

Бойците за участие в бойните действия в Украйна се набират сред калените в боеве батальони "Ал Абас" и "Ал Радван".

От телевизионния канал "Ал Хадас" са предали на "Новая газета" и специалните формуляри, които е попълнил всеки боец - кандидат за Украйна. Във формулярите са посочени име, дата на раждане, военната подготовка и бойният опит на боеца, който се е записал да воюва в Украйна. На един от формулярите се вижда прикачена партийната членска карта на член на "Хизбула".

Украйна съобщава, че е спряла руските войски край Киев

Украйна съобщава, че е спряла руските войски край Киев

Кремъл попълва резервите си в Беларус

От "Новая газета" коментират, че подразделенията на "Хизбула", които заминават за Украйна, могат да се окажат сериозен фактор, който да повлияе на хода на "специалната операция". "Хизбула" е сплотена, умела, съвременна армия за практически действия. Съми по себе си, бойните действия са начинът на живот на членовете на "Хизбула". От бойния му опит зависи благополучието на члена на "Хизбула", жизненото равнище на семейството му и социалното му положение.

В момента, армията на "Хизбула" наброява около 100 хиляди непрекъснато воюващи бойци. В много страни по света, "Хизбула" е призната за терористична организация.

От самото си създаване през 1982 година, "Хизбула" се самоопределя като въоръжена политическа сила, готова да постига своето с помощта на оръжието. От 17 годишна възраст, децата на всички членове на "Хизбула", момичета и момчета, се изпращат на военни сборове за преминаване през начална военна подготовка. След това, тези които са се отличили, преминават през по-продължителни курсове по взривни вещества, партизанска война и за обучение за оцеляване. Всеки боец, който е преминал пълния курс на обучение се изпраща на предната линия - в Южен Ливен, Ирак, Йемен. През последните 11 години, по правило, полигонът за обучение на армията на "Хизбула" беше воюваща Сирия. Именно там, бойците са прецизирали своите навици за водене на бойни действия в градски условия, а също така и изкуството на диверсионната война, напомня изданието "Черноморие-Каспия".

Новината за изпращане на бойци в Украйна, съобщена от "Ал Хадас", влиза в силно противоречие с това, което генералният секретар на "Хизбула" - Хасан Насралла заяви в телевизионно обръщение през миналата седмица. Тогава той настояваше, че "Хизбула" категорично отрича всякаква възможност за собствено участие в събитията в Украйна.

Впрочем, "Хизбула" и преди е отричала възможността членовете й да участват в бойни действия в чуждестранни държави - в Сирия, Босна, Палестина, Йемен и Ирак. И всеки път си е признавала впоследствие за изпращането на бойците си.

Но този път, обстоятелствата са други и залозите са по-високи. Ето как разчитат тази новина в Близкия Изток: "Хизбула" с помощта на своите ирански спонсори изпраща войски срещу президента с еврейски корени, когото при това Израел открито поддържа (...)".

Ердоган призовава Путин за спиране на огъня в Украйна

Ердоган призовава Путин за спиране на огъня в Украйна

Двамата са разговаряли по телефона в неделя