Русия е изтеглила войските си, които са обграждали Киев, след като е понесла значителни загуби.

Това разкриха от Генералния щаб на украинската армия, цитиран от местни медии.

Изтеглянето е "намалило значително" интензивността на руското настъпление и е принудило някои части да се прегрупират в Беларус, заяви генералният щаб на въоръжените сили.

Последно опити да се пробие в столицата са направени от северозапад и изток. 

Водят се боеве в селищата Тополское, Камянка и Сухая Камянка край град Изюм в Харковска област.

Според изявление на Генералния щаб украинските сили те са отблъснали пет атаки Донецк и Луганск през нощта. 

В Южна Украйна боеве се водят в градовете Кривой Рих, Запорожие и Николаев.

Снощи в зоната, заета от руските войски около ядрената катастрофа в Чернобил, са избухнали нови пожари. Според заместник-председателя на украинското правителство Ирина Верешчук заради руските войски, които контролират централата от вече един месец, не може да се потушат напълно пожарите. В неделя Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че ситуацията с безопасността в украинските атомни електроцентрали не се е променила.

Въпреки това МААЕ не е получавала актуални данни от оборудването за мониторинг на Чернобил в продължение на почти три седмици. В неделя тя изрази също така загриженост, че персоналът на обекта не е бил сменен от 20 март насам. Предишният екип дори трябваше да работи в продължение на месец, без да бъде заменен.

Украйна: Върнахме си ключово предградие на Киев

Украйна: Върнахме си ключово предградие на Киев

Това спирало руските планове за обсада на столицата

Украински длъжностни лица добавят, че според тях Русия също така транспортира ракети "Искандер" до Калинковичи в Гомелска област в югоизточна Беларус.

В момента няма официално потвърдена информация, но данните сочат, че Кремъл прехвърля допълнителни сили в Беларус, за да компенсира понесените загуби в жива сила и техника след месец война в Украйна.

Анализатори очакват Русия да хвърли свежи сили и района на Мариупол и Одеса.