Къде е Сергей Шойгу? Ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу не се е появявал в публичното пространство от 12 дни. За първи път това е забелязано от Дмитрий Трешчанин, журналист от "Медиазона", след това руската "Агенство" подробно проследява какво се е случило с министър през март месец.

Оказа се, че за последен път той се е появил в новините на руските агенции на 11 март - тогава е имал разговор с турския си колега Хулуси Акмар. В същия ден Министерството на отбраната съобщи за посещението на Шойгу в Централната военна клинична болница в Мандрик, където министърът е връчил награди на руски военнослужещи, участвали в бойни действия в Украйна.

На 18 март на уебсайта на Кремъл се споменава, че Шойгу е участвал в среща на постоянните членове на Съвета за сигурност с президента Владимир Путин. Снимки и видеоклипове от тази среща обаче не бяха публикувани. Същия ден "Първи канал" излъчва репортаж за награждаване на военни от Шойгу, но снимките в репортажа се оказват от видеото, публикувано от Министерство на отбраната на 11 март.

Преди 11 март новини за събития, свързани лично с Шойгу, се публикуваха регулярно на всеки няколко дни.

След 11 март не се съобщава и за събития, свързани с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. За последно ТАСС е съобщила на 11 март, че Герасимов е провел разговори с турския си колега Яшар Гюлер. Преди това на 4 март РИА Новости и ТАСС съобщиха, че началникът на Генералния щаб е разговарял с френския си колега Тиери Бюркар. А на 27 февруари той присъства на среща с Путин заедно с Шойгу.