Телевизионният канал на руското министерство на отбраната "Звезда" съобщи в сряда, че части на Донецката народна република (ДНР) обстрелват с гаубици и реактивни системи за залпов огън (РСЗО) комбината "Азовстал" в Мариупол.

"Всички изстреляни снаряди падат по територията на Азовстал", се казва в репортаж на руската военна телевия.

Кореспондентът на "Звезда" отбеляза, че огънят идва по-специално от 152-милиметрови гаубици D-20. Освен това каналът показа кадри с удари от РСЗО "Град". Кореспондентът на "Звезда" съобщи от мястото на събитието, че е бил открит огън, така че украинските формирования "не са могли да излязат от катакомбите".

Русия е възобновила щурма на "Азовстал"

Русия е възобновила щурма на "Азовстал"

Обвиняват украинските военни, че са се възползвали от примирието

Руски сили са навлезли на територията на стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол, съобщи украински официален представител пред американска телевизия.

Заводът "Азовстал" е последното убежище на украинските сили в разрушения пристанищен град, като цивилни все още се крият под земята в обширния промишлен комплекс.

Давид Арахамия, ръководител на парламентарната фракция на управляващата в Украйна партия "Слуга на народа", заяви, че "опитите за щурм на завода продължават вече втори ден. Руските войски вече са на територията на "Азовстал".

Информацията на място е оскъдна, но в разговор с RFE/RL Арахамия заяви, че украинското правителство поддържа контакт с бойците в завода. Това се случва, след като по-рано кметът на Мариупол заяви, че са загубили връзка с намиращите се вътре.

По-рано в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че остатъците от украинската военна групировка са блокирани по целия периметър на завода "Азовстал" на територията на страната.

Шойгу: Украинските военни в "Азовстал" са надеждно блокирани
Обновена

Шойгу: Украинските военни в "Азовстал" са надеждно блокирани

Кметът на Мариупол призна, че е изгубен контакт със защитниците на завода

"В съответствие с указанията на Върховния главнокомандващ остатъците от бойците в промишлената зона на завода "Азовстал" са блокирани по целия периметър на тази територия.

Многократните предложения към украинските бойци да освободят цивилните и да сложат оръжие, като им гарантират живот и достойно отношение в съответствие с международното право, бяха пренебрегнати. Продължаваме тези опити", каза Шойгу.