Чеченският лидер Рамзан Кадиров в своя канал в "Телеграм" оцени плана на Турция да евакуира украинските военни от завода "Азовстал" в Мариупол и ги призова да не помагат на "безбожниците".

Той разкритикува изявленията на съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но заяви, че уважава лидера на мюсюлманската държава. Кадиров нарича полка "Азов" фашистко-нацистко престъпно въоръжено формирование, което е виновно за убийствата на жители на Донбас.

Украински прокурори разследват запалителни или фосфорни бомби над "Азовстал"

Украински прокурори разследват запалителни или фосфорни бомби над "Азовстал"

След евакуацията на цивилните руските войски подновиха опитите си да превземат завода

"Тези фашистки престъпници държат цивилни в мазетата на "Азовстал" и ги използват като жив щит. Членовете на тази бандитска организация са известни в Украйна и в чужбина с редовните си изявления, в които обиждат великите ислямски ценности и се подиграват с религията на исляма като цяло", пише чеченският лидер.

Според него мюсюлманите в Русия са възмутени от факта, че Турция снабдява Украйна с безпилотни самолети "Байрактар". Кадиров заяви, че мюсюлманите са възприели с още по-голяма острота информацията, че Анкара е готова да "евакуира яростни противници и клеветници на исляма".

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Украйна преговаря за евакуацията на 60 души тежко ранени и медици

"Обръщам се към турския президент Реджеп Ердоган: азовците са убийци и безбожници, които сега ви представят като невинни жертви на руската агресия. Не се оставяйте да бъдете измамени от престъпниците, които с ваша помощ искат да избегнат съдебния процес и заслуженото наказание", каза Кадиров.

Песков за "Азовстал": Ще действаме съгласно заповедта на президента

Песков за "Азовстал": Ще действаме съгласно заповедта на президента

Войниците можели да излязат само ако предадат оръжие

По-рано Турция предложи да изпрати кораб, който да евакуира ранените украински военнослужещи от завода "Азовстал". Съветникът на турския президент Ибрахим Калин заяви, че според плана ранените военни е трябвало да бъдат откарани в Бердянск, откъдето турски кораб е щял да ги отведе в Истанбул.