Руската федерация изхожда от заповедта на президента Владимир Путин относно блокираните  украински военни в завода "Азовстал". Това заяви пред журналисти в петък прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, коментирайки изявленията на украинския вицепремиер Ирина Верешчук за желанието на Киев да подпише документ за евакуация от завода, предава ТАСС.

"Изхождаме от думите на нашия президент, които се отнасяха до възможността всички цивилни да напуснат територията на завода и да напуснат тази територия във всяка посока по свой избор, което беше направено", заяви говорителят на Кремъл. Що се отнася до военните, беше казано, че те също могат да си тръгнат, като сложат оръжие. Те ще бъдат третирани по съответен начин, на всички ранени ще бъде предоставена необходимата медицинска помощ", припомни Песков.

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни

"Това са думите на президента, това е заповедта на върховния главнокомандващ, от това изхождаме", подчерта говорителят на Кремъл.

По-рано Верешчук каза, че Киев иска да подпише документ за това как ще се извърши евакуацията от територията на завода "Азовстал" в Мариупол. По думите й е започнал нов кръг от преговори около пътната карта за евакуация, в нея участва Международният комитет на Червения кръст. Верешчук каза още, че Турция ще действа като посредник в настоящия кръг от преговори, а самата евакуация ще се извърши на няколко етапа, първият от които се отнася до тежко ранените. На 7 май тя съобщи, че всички цивилни са били евакуирани от територията на завода.

На 21 април Путин на среща с ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу нарече нападението срещу "Азовстал" неуместно и нареди да бъде отменено, като инструктира военните да блокират индустриалната зона. На 4 май Шойгу каза, че остатъците от украинската военна групировка са сигурно блокирани по целия периметър на завода, руските въоръжени сили продължават да се опитват да ги убедят да сложат оръжие и да освободят цивилни.

Мариупол е най-големият град на брега на Азовско море, един от ключовите центрове на металургията в Донбас и голямо морско пристанище. Борбата за него започна на 25 февруари. В момента в Мариупол група украински военни е блокирана на територията на завод "Азовстал".

Украински боец от "Азовстал" призова Илон Мъск за помощ

Украински боец от "Азовстал" призова Илон Мъск за помощ

"Помогнете ни да излезем от "Азовстал" към страна посредник. Ако не Вие, кой тогава?"