Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че Турция се е съгласила да посредничи в преговорите за евакуация на военните от завода "Азовстал" в Мариупол, разкри в. "Сабах".

Верешчук заяви, че на първо място е въпросът за евакуацията на тежко ранените. Тя също така заяви, че Украйна е дала мандат на представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и на ООН да преговарят за евакуацията. "Искаме да бъде подписан документ: как точно ще се осъществи евакуацията от "Азовстал", се готвим да подпишем", каза Верешчук.

Украински боец от "Азовстал" призова Илон Мъск за помощ

Украински боец от "Азовстал" призова Илон Мъск за помощ

"Помогнете ни да излезем от "Азовстал" към страна посредник. Ако не Вие, кой тогава?"

По-рано беше съобщено, че евакуацията на цивилни от предприятието е приключила. Въпреки това заместник-представителят на ООН Фархан Хак заяви, че не може да потвърди евакуацията на всички цивилни от територията на завода. Евакуацията продължи няколко дни, като страните се обвиняваха взаимно, че са я провалили.

На 28 април турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че срещата между Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се състои "през следващите няколко дни" в Турция.

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Те призоваха папа Фарнциск да помогне войниците да избегнат руския плен

Той отбеляза усилията на Турция за уреждане на конфликта в Украйна, включително посредничеството в преговорите между Москва и Киев.