Съпругите на двама от последните украински бойци, укриващи се в стоманодобивния завод в Мариупол, се срещнаха с папа Франциск във Ватикана, съобщава "Ройтерс".

Те го призоваха да помогне войниците да бъдат откарани в трета страна.

27-годишната Катерина Прокопенко и 29-годишната Юлия Федосюк разговаряха с папата около пет минути в края на общата му аудиенция на площад "Свети Петър" и го помолиха да се обърне директно към руския президент Владимир Путин, за да освободи военните, защото "руски плен не е опция".

Пристанищният град Мариупол преживя най-разрушителните битки от войната в Украйна. Киев твърди, че вероятно десетки хиляди хора са били убити там след нахлуването на Русия на 24 февруари, а стоманодобивният завод "Азовстал" е последната част на града, която все още е под контрола на украинските бойци.

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Кремъл: Няма споразумение за среща между Путин и папа Франциск

Позицията на Русия идва повече от месец, след като папата е отправил искането си

"Вие сте последната ни надежда, надявам се, че можете да спасите живота им, моля Ви, не ги оставяйте да умрат", обърна се Прокопенко към папата.

Жените обясниха пред репортери, че са описали на папата сцени на ранени войници, гниеща плът, непогребани тела и липса на храна, вода и лекарства в стоманодобивния завод.

Те разказаха, че вчера са разговаряли за последно със съпрузите си - членове на полка "Азов".

Нашите войници чакат да бъдат евакуирани в трета страна, за да сложат оръжие в случай на евакуация, заяви Федосюк.

Папата обеща, че ще направи всичко възможно и ще се моли за тях.

Помолихме го да дойде в Украйна, за да говори с Путин и да му каже да ги пусне, обясни Федосюк. Жените споменаха Швейцария и Турция като възможности, но не дадоха подробности.

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

Защитниците на завода нямат заповед да се предават на врага

Десетки цивилни бяха евакуирани от стоманодобивния завод през последните дни, но зам.-кметът на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи, че най-малко 100 все още остават вътре.

Миналата седмица папа Франциск заяви, че е поискал среща с руския президент около три седмици след началото на инвазията в Украйна, за да се опита да спре войната, но така и не е получил отговор.

Той отново изрази готовност да посети Москва, но поясни, че за целта трябва да получи такава възможност от Путин.

Папата обаче изрази опасение, че руският президент не иска да се състои тази среща в този момент.