Един от украинските бойци в стоманодобивния завод "Азовстал" в град Мариупол призова милиардера Илон Мъск да помогне за евакуацията им, съобщава "Ройтерс".

През миналата седмица редица цивилни бяха спасени от завода по силата на споразумение с Русия. Не беше обаче постигнато споразумение с Москва за евакуация на стотици украински бойци, някои от които - ранени, след седмици на ожесточени руски бомбардировки на стоманодобивния комплекс.

"@elonmusk, хората казват, че Вие идвате от друга планета, за да научите хората да вярват в невъзможното. Нашите планети са една до друга, като аз живея на място, където е почти невъзможно да се оцелее", написа в Туитър командирът на 36-а бригада на морската пехота Серхий Волина.

Той посочи, че е създал акаунта си в социалната мрежа само за да може да се свърже с Мъск.

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

Защитниците на завода нямат заповед да се предават на врага

"Помогнете ни да излезем от "Азовстал" към страна посредник. Ако не Вие, тогава кой? Дайте ми знак", написа боецът.

Не е ясно дали Илон Мъск - най-богатият човек в света, собственик на компания "Спейс Екс" и производител на електрическите автомобили "Тесла" - е видял туита на Волина.

По данни на украинските власти около 1000 бойци остават в многото подземни тунели на "Азовстал", като стотици от тях са сериозно ранени и се нуждаят от спешна евакуация. Заводът продължава да е подложен на интензивен руски обстрел.

През февруари, когато интернетът на Украйна беше прекъснат след нахлуването на Русия, Илон Мъск отговори на туит от украински правителствен служител, търсещ помощ. Тогава Мъск заяви, че сателитната широколентова услуга "Старлинк" на "Спейс Екс" е налична в Украйна и че компанията изпраща повече терминали в страната.

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Съпруги на бойци от "Азовстал" към папата: Не ги оставяйте да умрат

Те призоваха папа Фарнциск да помогне войниците да избегнат руския плен