Русия съобщи в сряда, че общо 959 украински бойци, включително 80 ранени, са се предали от бункерите и тунелите под стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол от понеделник насам, предава Ройтерс.

Министерството на отбраната на страната съобщи, че 694 украински бойци - включително членове на полка "Азов" - са се предали през последните 24 часа, включително 29 ранени.

Съдбата на украинските бойци, които се предадоха в завода "Азовстал" в Мариупол, ще бъде решена от съда. Това съобщи пред журналисти в сряда главата на непризнатата Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин.

"Що се отнася до военнопрестъпниците и тези, които се явяват националисти, тяхната съдба, ако сложат оръжие, трябва да бъде решена от съда. Ако става дума за нацистки престъпник, тогава о чака трибунал", каза той.

По-рано беше съобщено, че следователи от Следствения комитет на Русия ще разпитват предалите се бойци, укриващи се в завода "Азовстал". От ведомството обещаха да идентифицират националистите, да ги проверят за участие в престъпления, извършени срещу цивилното население, и да сравнят информацията, получена по време на разпитите, с други данни от наказателни дела.

В последната сводка за военните действия, Министерството каза, че Русия е нанесла удари в Източна Украйна с ракети в района на град Соледар в Донецка област.

Русия твърди, че е поразила и чуждестранни наемници, унищожила е украински самолети Су-24, украински арсенали и зенитно-ракетни системи С-300, съобщи министерството.

Русия нанесе удари по 76 контролни пункта и 421 войскови и артилерийски точки, включително 147 артилерийски системи и минохвъргачки, с ракети и артилерия, съобщи Министерството. Била е ударена батерия от 155-мм гаубици М777, произведени от САЩ, става ясно от информацията. Тези данни няма как да бъдат проверени независимо.

Войната ден 84: Битката ще бъде тежка и дълга

Войната ден 84: Битката ще бъде тежка и дълга

Западни експерти: Военната кампания на Кремъл в Украйна може да завърши с поражение

Войната с Русия навлиза в "продължителна" фаза. Това каза във вторник министърът на отбраната на Украйна Oлексий Резников, докато руските войски се опитват да поемат пълен контрол над източната и южната част на страната.

"Русия се готви за дългосрочна военна операция, каза Резников пред министрите на отбраната на Европейския съюз и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП. Войната навлиза в продължителна фаза", добави той в речта си, чийто текст беше публикуван на страницата му във Фейсбук.

Според Резников руските войски в момента изграждат укрепления в Запорожка и Херсонска области, за да "преминат в отбрана, ако е необходимо".

Още военни от "Азовстал" се предадоха

Още военни от "Азовстал" се предадоха

По-рано беше съобщено за 265-ма излезли от завода, като сред тях има 51 тежко ранени