Десетки украински бойци, някои от които изглежда не са ранени, се предадоха във вторник, след като седмици бяха укрити в бункерите и тунелите под стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свой източник.

Руското министерство на отбраната по-рано официално потвърди, че 265 украински бойци вече са се предали, като 51 от тях са тежко ранени и ще бъдат лекувани в Новоазовск в подкрепяния от Русия отцепил се Донецки регион.

За това съобщиха първи от Щаба на териториалната отбрана на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР)

Най-малко седем автобуса, превозващи предадени украински бойци, напуснаха стоманодобивния завод "Азовстал", придружени от проруските въоръжени сили във вторник. Някои от транспортираните украински бойци изглежда не са ранени, е заявил свидетелят. Един от украинските бойци с изпъкнала татуировка на врата беше видян да гледа право напред.

Военното командване на Украйна заяви в ранните часове на вторник, че мисията по защита е приключила.

Не е ясно какво ще се случи с бойците, избрани от украинския президент Владимир Зеленски като героични защитници, но които според руските законодатели са "нацистки престъпници". Единият каза, че трябва да им бъде дадено смъртно наказание.

Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от "Азовстал" са се предали в плен
Обновена

Руските сепаратисти заявиха, че 256 бойци от "Азовстал" са се предали в плен

Украйна заяви, че преговорите за извеждани на всички бойци продължават

Москва изобрази полк "Азов" като един от главните извършители на предполагаемия радикален антируски национализъм или дори нацизъм, от който според нея трябва да защитава рускоговорящите в Украйна.

Кремъл заяви, че бойците ще бъдат третирани в съответствие с международните норми, докато украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр публикува видео, в което тя каза: "Ще се проведе процедура за размяна за тяхното завръщане у дома".

Повечето цивилни в завода бяха спасени през последните няколко седмици, след като Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст сключиха сделка с Русия и Украйна. Цивилните споделиха за отчаяни условия в бункерите, а някои от бойците бяха претърпели ужасяващи битки с минимална медицинска помощ.

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

ДНР: В завода "Азовстал" вече няма цивилни

Защитниците на завода нямат заповед да се предават на врага

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза във вторник, че президентът Владимир Путин е гарантирал, че бойците, които се предадоха, ще бъдат третирани "в съответствие с международните стандарти".

Зеленски каза в обръщението си, че "работата по връщането на момчетата у дома продължава и тази работа се нуждае от деликатност - и време". Но Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, долната камара на парламента на Русия, каза: "Нацистките престъпници не трябва да се разменят". Депутатът Леонид Слуцки, един от руските преговарящи в преговорите с Украйна, нарече евакуираните бойци "животни в човешка форма" и каза, че те трябва да получат смъртно наказание.

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Русия съобщава за извозване на ранените от "Азовстал"

Украински източници не са потвърдили постигната договореност

"Те не заслужават да живеят след чудовищните престъпления срещу човечеството, които извършиха и които се извършват непрекъснато срещу нашите затворници", каза той.

Главната прокуратура на Русия поиска от Върховния съд да признае полка "Азов" за "терористична организация", съобщи във вторник агенция Интерфакс, позовавайки се на сайта на Министерството на правосъдието.