Повече от 250 украински войници се предадоха от територията на завод "Азовстал" в Мариупол, включително 51 ранени. Това съобщиха във вторник в Щаба на териториалната отбрана на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), цитирани от ТАСС и Ройтерс.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в понеделник е постигнато споразумение с представители на украински военни, блокирани на територията на "Азовстал", за извеждането на ранените украински военни от завода. Министерството на отбраната на Руската федерация също така отбеляза, че в района на предприятието е въведен режим на тишина и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински военнослужещи се транспортират в медицинско заведение в Новоазовск на територията на непризнатата ДНР, за да им бъде оказана необходимата медицинска помощ. Украинската страна съобщи, че на 16 май 53 тежко ранени украински войници са били евакуирани от "Азовстал" на територията, контролирана от ДНР, в Новоазовск, а 211 (пленени) украински войници са били закарани в Еленовка (отново в контролираната от сепаратистите територия) през хуманитарния коридор.

Украйна работи върху "по-нататъшни етапи" на евакуацията на бойци, защитаващи стоманодобивния завод "Азовстал" в южния град Мариупол, заяви във вторник украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

Тя не даде други подробности в публикация в приложението за съобщения на Telegram, но написа: "С Божията воля всичко ще бъде наред".

По-късно бе съобщено, че Държавната дума, долната камара на руския парламент, обмисля забрана за размяна на бойци от украинския батальон "Азов" за руски военнослужещи, съобщи във вторник канал в Telegram, който излъчва заседанията на Думата.

Агенция ТАСС цитира председателя на Думата Вячеслав Володин, който каза, че "нацистките престъпници" не трябва да се разменят.

Припомняме, че в понеделник украинското подразделение "Азов", укриващо се в подземията на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, заяви, че гарнизонът му изпълнява заповедите за спасяване на живота на войниците - явен знак, че най-дългата и кървава битка в украинската война е към своя край.

Ройтерс потвърди, че около десетина автобуса, очевидно превозващи украински бойци, са видени да напускат завода. Не беше възможно да се определи колко души са били качени в автобусите. Смята се, че в огромния завод от съветската епоха се намират около 600 бойци, включително десетки ранени.

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Турция с план за евакуация на обсадените бойци