Изпълняващият длъжността ръководител на фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) в Държавната дума Леонид Слуцки, който наследи на поста покойният лидер и основател на партията Владимир Жириновски, предложи да се направи изключение от мораториума върху използването на смъртното наказание в Русия за бойци от националистическото подразделение "Азов" за престъпления срещу човечеството, предава ТАСС.

Слуцки подкрепи и изявлението на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, че бойците от "Азов" не трябва да се разменят, трябва да се направи всичко, за да бъдат изправени пред съда. На пленарно заседание на Държавната дума във вторник депутатът Анатолий Васерман предложи приемането на резолюция или закон, насочен към забрана на обмена на "нацистки престъпници". На свой ред Володин възложи на комисиите на Държавната дума по отбрана и сигурност и по борба с корупцията да изготвят съответните протоколни инструкции на Думата.

По-рано във вторник Министерството на отбраната на Руската федерация обяви началото на предаването на бойци от подразделението "Азов" и украински военнослужещи, блокирани в завода "Азовстал", като са излезли 265 бойци, включително 51 тежко ранени, които са свалили оръжие.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че на защитниците на град Мариупол в Донецка област е наредено да запазят живота си.

"Днес се провеждат много сложни и важни процеси, включително преговори с помощта на Червения кръст. В резултат на това е евакуацията на ранените в тежко състояние и още ранени. Нашият план е да ги запазим живи и след това да ги освободим", казва министърът.

Той заявява още, че защитниците на Мариупол са герои, тъй като заповедта да се задържат руските нашественици, да не се допускат до Запорожие, нататък в Донбас и те да се изтеглят от Киев, е била изпълнена.

"Сега те имат нова заповед - да спасят живота си, Украйна има нужда от тях. Това е най-важното", казва Олексий Резников.

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Кадиров към Ердоган: Не спасявай неверниците от "Азовстал"

Турция с план за евакуация на обсадените бойци