Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк коментира информацията за днешния обстрел на колонията в Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Руската служба на Би Би Си представя основните моменти в коментара му.

"Със сигурност е налице внимателно планиран удар срещу колонията, нанесен от руските войски. В Еленовка няма оперативни военни цели за украинската армия. Освен това нашите въоръжени сили разполагат с всички инструменти за точно идентифициране на обекти, които трябва да бъдат унищожени: щабове, горивни бази".

"Мащабът и скоростта на информационната кампания от страна на руските пропагандисти показват, че това е явно планирана и организирана акция. Знаем, че част от пленниците са били преместени в казармата, която е ударена, няколко дни преди престъплението. "

"Целта е да се скрият нарастващите доказателства за мащаба на руските военни престъпления и изтезания, да се провалят споразуменията за обмен ( на пленници), да се дискредитират въоръжените сили на Украйна и (в този случай) конкретни модели чуждестранни ракетни оръжия, които ужасяват руските окупатори.

"Руските истерични проактивни изявления, че е нанесен удар срещу пленени украински бойци, са необходими, за да създадат резонанс в Украйна и да настроят населението на различни страни срещу нашите въоръжени сили."

"Има умишлено, цинично, преднамерено клане от руснаци на украински пленници, което ще бъде разследвано от Главната прокуратура и международни разследващи екипи."

Припомняме, че сутринта бе разпространена информация от проруските сепаратисти в Донецк, която бе потвърдена и от руското Министерство на отбраната, че е нанесен артилерийски удар по наказателна колония в района на населеното място Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), при което са загинали 53 души, а са ранени 75 и че става дума за украински военнопленници, включително от полка "Азов".

Руската страна твърди, че наказателната колония е обстрелвана с новата американска реактивна система HIMARS, която украинските сили смятат за своето най-мощно и ефективно оръжие срещу руските части. 

След като от украинска страна първоначално не коментираха стрелбата, след това Щабът на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) прехвърли отговорността върху руските военни.

Според Щаба по този начин руските военни искат да обвинят Украйна в извършване на "военни престъпления", както и да скрият изтезанията на затворници и екзекуциите, извършвани там по заповед на окупационната администрация и командването на въоръжените сили на Русия.

Британското разузнаване: Русия ползва ЧВК "Вагнер" в Украйна

Британското разузнаване: Русия ползва ЧВК "Вагнер" в Украйна

Плановете на Путин се проваляли