Ежедневният сутрешен доклад на британското Министерство на отбраната, базиран на данни от разузнаването, е посветен на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", чиито наемници се използват от Русия за военни операции в Украйна, съобщи руската служба на Би Би Си.

От март руската частна военна компания действа в Източна Украйна в координация с руските военни, припомнят авторите на доклада. Вероятно именно на ЧВК е възложена отговорност за определени участъци от фронтовата линия - подобно на обикновените армейски части.

Това е значителна промяна от начина, по който ЧВК "Вагнер" се използва от 2015 г., когато обикновено изпълняваше мисии, различни от тези на редовната руска армия. ЧВК бяха използвание във военните конфликти в Сирия и Либия, а в последно време възникна скандал около появата й в Мали, което доведе до изтегляне на европейските военни от тази африканска страна.

Авторите на доклада говорят за ново ниво на интеграция, което допълнително подкопава твърденията на властите, че ЧВК нямат връзки с руската държава.

Ролята на ЧВК "Вагнер" вероятно се е променила поради факта, че руското министерство на отбраната изпитва остър недостиг на жива сила, предполага британското разузнаване. В същото време тя смята, че е малко вероятно силите на ЧВК да са достатъчни, за да променят значително ситуацията на фронта.

Припомняме, че именно на ЧВК "Вагнер се приписва завземането на Углегорската ТЕЦ в района на Бахмут преди два дни.

ISW: Русия се опитва да се намесва в украински училища, но среща съпротива

ISW: Русия се опитва да се намесва в украински училища, но среща съпротива

На фона на колебливите военни действия

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че Русия се проваля в "много области" във войната в Украйна и президентът Владимир Путин може да се опита отново да промени стратегията.

"В момента руснаците се провалят на място в много области...плановете A, B и C на Путин се провалиха и той може да насочи вниманието си към план D," заяви Уолъс.