В доклад на британското военно разузнаване от тази сутрин се казва, че най-вероятно наемниците от частната армия "Вагнер" са завзели територията около топлоелектрическата централа в Углегорск и съседното село Новолуганское.

Освен това в доклада се споменава пътуването на руския външен министър Сергей Лавров до африкански държави - Египет, Етиопия, Уганда и Република Конго.

Според британската разузнавателна служба с визитата на дипломат номер едно на Русия се изпълнява задачата да се прехвърли отговорността за световната продоволствена криза върху западните държави и да се получи подкрепа от африканските страни за специалната военна операция" на Кремъл в Украйна. Африканските страни до този момент остават неутрални и не са се изказвали за войната.

Лавров: Русия помага на украинците да се освободят от бремето на един неприемлив режим

Лавров: Русия помага на украинците да се освободят от бремето на един неприемлив режим

Това контрастира на заявените от Кремъл намерения в началото на конфликта с Украйна

Припомняме, че войната, която Кремъл започна в Украйна в края на февруари тази година блокира Черно и Азовско море и така на практика прекъсна износа на зърно от Украйна, което пък заплашва света с продоволствена криза и то най-вече африканските страни, които не са производител на пшеница и разчитат на доставки именно от Украйна. 

Киев заяви в понеделник, че се надява споразумението с посредничеството на ООН, насочено към облекчаване на глобалния недостиг на храни чрез възобновяване на износа на зърно от Черноморския регион, да започне да се прилага тази седмица. Сделката беше приветствана като дипломатически пробив, който би помогнал за ограничаване на растящите световни цени на храните чрез възстановяване на украинските доставки на зърно до количествата отпреди войната от 5 милиона тона на месец.

На следващия ден след подписване на споразумението Русия удари с ракети пристанището в Одеса, което предизвика рязкото осъждане, но и съмнение на световната общност, че самото споразумение за коридори за износ на зърно ще бъде спазено. 

Русия систематично отхвърля обвиненията на западните страни, че има вина за кризата.

Какво пише в споразумението за зърнените коридори от Украйна

Какво пише в споразумението за зърнените коридори от Украйна

На първо време ще тръгнат блокираните в пристанищата съдове