Британското министерство на отбраната в ежедневен разузнавателен доклад описва бавното напредване на руските сили в Донбас, което е описано от експерт в Американския институт за изследване на войната през нощта, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Руските и сепаратистки сили продължават да правят опити за малкомащабни атаки по фронтовите линии в Донбас, като вероятно се приближават до втората по големина електроцентрала в Украйна - ТЕЦ Углегорск, на 50 км североизточно от Донецк.

Русия дава приоритет на превземането на критична национална инфраструктура като електроцентрали. Въпреки това е вероятно руските сили също да се опитват да пробият до Углегорската топлоелектрическа централа, опитвайки се да възстановят инерцията в южната посока на напредването си към ключовите градове Краматорск и Славянск.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна могат да се разграничат следните основни изводи. Както винаги, трябва да се има предвид, че е невъзможно да се провери независимо тази информация.

Няма информация за напредване на украинските войски в посока към Бахмут (Артьомовск). Сред обстрелваните селища е посочена Белогоровка: тя административно принадлежи към Луганска област и е един от последните й участъци, останали под контрола на Украйна (там е мястото където беше отблъснато руското форсиране на река Северски Донец-бел. Би Би Си ).

Нищо не се споменава за боевете в посока Херсон, но това е доста типично.Твърди се, че много руски военни, чиито договори, независимо дали са краткосрочни или дългосрочни, изтичат, и те отказват да ги подновят и напускат армията, но тази информация също няма независимо потвърждение.

По последни данни на регионалните военни администрации на Украйна през последното денонощие руската армия е водила масирани обстрели на няколко региона едновременно.

Сумска област: някои райони са обстрелвани от реактивни системи за залпов огън. Все още няма данни за пострадали, информацията за разрушенията се уточнява.

Днепропетровска област: С ракети град е стреляно по Никополския район - без жертви и разрушения.

Харковска област: през деня са извършени удари в Харковски, Чугуевски, Богодуховски и Изюмски райони. Петима са загинали, около са 20 ранени.

Луганска област: Контролираните от Украйна селища са подложени на ракетни, артилерийски и минометни удари.

В окупираните територии на Луганска област тече подготовка за "референдум", събират се желаещи да участват в работата на избирателните комисии. В същото време въпросът, който ще бъде поставен на гласуване, все още не е ясно формулиран.

Донецка област: през деня руските военни са обстрелвали цялата фронтова линия. През нощта те са разрушили две училища - в Краматорск и Константиновка. Освен това е била обстрелвана индустриалната част на Краматорск, машиностроителните предприятия на СКМЗ и НКМЗ. Значителни щети са нанесени в град Бахмут: централната част на града отново е била обстрелвана. В Торецк вражеска ракета е паднала в двора на частна къща, но не е избухнала. Освен това руснаците са стреляли с касетъчни боеприпаси по Ивановка, община Черкаси, и са повредили частна къща. За денонощието там са отчетени един загинал и пет ранени цивилни граждани.

Руските сили са понесли около 60 000 жертви в кампанията си за сваляне на украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи американският вестник The Washington Examiner, като цитира директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

Бърнс направи изявлението пред форума за сигурност в Аспен, щата Колорадо.

"Мисля, че последните оценки на разузнавателната общност на САЩ биха показали около 15 000 убити и може би три пъти повече ранени, така че доста значителен набор от загуби. Отбраняващите се украински войски също имат жертви - вероятно по-малко от тези на руснаците, добави той.

Зеленски настоя: Нужни са още оръжия и санкции срещу Русия

Зеленски настоя: Нужни са още оръжия и санкции срещу Русия

В поредното си вечерно обръщение