Сигурен съм, че сте виждали колко ефективни са оръжията, предоставени от партньорите, особено съвременните РСЗО. Името HIMARS е станало почти родно за нашите хора - точно като Javelin или NLAW, като "Stugna" или "Neptune" по-рано.

Това заяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. 

Очевидно е, че следващото също толкова важно име ще се появи от съвременните системи за противовъздушна отбрана, които искаме от партньорите. Представителите на нашата държава не спряха нито ден да работят за получаване на ефективна система за противовъздушна отбрана.  Ние имаме определени договорености за това, има известен успех, който ни позволява да унищожим част от ракетите, но се изисква съвсем друга скорост и мащаб на защита, заяви той.

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Първата дама припомни, че войната не е приключила

Но всичко зависи от политическите решения, които могат да бъдат взети в ключови столици. Затова тази тема за противовъздушната отбрана днес стана ключова в речта на първата дама на Украйна в Конгреса на Съединените американски щати. За първи път в историята първата дама направи такова обръщение към Конгреса и това със сигурност е чест за Украйна, за целия ни народ, припомни държавният глава.

Надяваме се, че отговорите на нашите искания ще бъдат предоставени скоро. Руският терор трябва да загуби.

Разговарях и с президента на Европейския съвет Шарл Мишел. Финансовата подкрепа за Украйна е сред основните теми, засегна и друга тема президентът. Седмият пакет от санкции на Европейския съюз (ЕС) е във финалната фаза на одобрение. Неговите елементи вече бяха обявени, включително забрана за внос на руско злато. Но това не е достатъчно и аз откровено го казвам на партньорите си. Русия трябва да почувства много по-висока цена за войната, за да я принуди да търси мир.

Новите санкции на ЕС ще засегнат политици и юридически лица от Русия

Новите санкции на ЕС ще засегнат политици и юридически лица от Русия

Те ще са насочени и към поддръжници на Москва в Украйна

Какво се случва на европейския енергиен пазар, продължи обзора си Зеленски. Виждаме колко погрешна беше политиката на някои стари лидери на европейски държави, които направиха Европа заложник на газовите доставки от Русия. Докато ЕС не смее да включи газ в санкционните пакети, Русия използва газ за собствените си санкции срещу всяко европейско семейство, буквално удряйки семейните бюджети на европейците с натиск върху енергийните пазари.

Украйна винаги е казвала, че Русия не може да се счита за надежден доставчик на газ. Ако нашата позиция беше чута по-рано, сега нямаше да има нужда да търсим спешни начини за запълване на дефицита, който Русия изкуствено създава на европейския пазар, настоя Зеленски.

Следователно, след одобрението на седмия пакет от санкции, ще трябва незабавно да се започне работа по осмия. Следователно е необходимо да се увеличат доставките на модерни оръжия за Украйна, за да се осигури на нашата държава ефективна противовъздушна отбрана, каза още той.