Споразумението за зърнените коридори, което се очаква да бъде подписано в Истанбул, ще позволи доставката на най-малко 25 милиона тона зърно на световните пазари. Това съобщи в петък източник от преговорите в Истанбул пред ТАСС.

"На първия етап се предполага, че благодарение на споразумението, което ще бъде подписано днес в Истанбул, корабите с продоволствия, които са блокирани в украинските пристанища, ще бъдат деблокирани. Техният брой е приблизително 80. Според някои оценки това ще позволи доставка на световните пазари през следващите седмици след задействането на този механизъм на около 25 милиона тона зърно", каза източникът.

Както се подчертава, "един от най-важните компоненти на споразумението за зърнените коридори са гаранции за сигурност на сухотоварните кораби, така че те да могат свободно да напускат украинските пристанища".

На свой ред телевизионният канал Habertürk съобщи, че споразумението за зърното от страна на Турция и Русия ще бъде подписано от министрите на отбраната на двете страни.

"Според Истанбулското споразумение за износ на украинско зърно. Украйна не подписва никакви документи с Русия. Ние подписваме споразумение с Турция и ООН и поемаме задължения към тях. Русия подписва огледално споразумение с Турция и ООН", написа в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от УНИАН.

Освен това, според Подоляк, няма да има ескорт на товарните кораби от руски военни кораби и не се предвижда присъствие на руски представители в украинските пристанища, всички проверки на транспортните кораби ще се извършват от съвместни групи в турски води, ако е необходимо.

"При провокации - следва незабавен военен отговор", добави съветникът на ръководителя на президентската канцелария.

Споразумението за износ на украинско зърно през Черно море не предвижда военен ескорт на товарните кораби, но страните се задължават да не ги нападат, съобщи и за ТАСС източник, запознат с преговорите.

Създаване на коридорите

Споразумението за износ на зърно от Украйна предвижда създаването на безопасни коридори от Одеса, както и от Черноморск (Иличовск) и Южний, каза източникът.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи на 18 юли, че са постигнати принципни договорености за създаването на т. нар. зърнен коридор за износ на селскостопански продукти през Черно море и възможността за провеждане на среща на представители на Турция, Русия, Украйна и ООН тази седмица, на която те могат да бъдат формализирани в съответен документ.

Ръководителят на турското министерство на отбраната каза също, че срещата ще се съсредоточи върху създаването на координационен център, съвместен контрол при излизането на цивилни кораби от пристанищата и в точките им на пристигане, както и осигуряване на маршрути за транспортиране на селскостопански продукти. 

На 15 юли официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви, че участниците в срещата по "зърнения въпрос" в Турция на 13 юли по принцип са подкрепили предложенията на Русия, като в близко бъдеще работата по изготвянето на финалния документ "Черноморска инициатива" ще бъде завършена. Въпросът за създаването на зърнен коридор беше обсъден в Техеран от президентите на Руската федерация и Турция.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна от дълго време. Но напрежението нарасна заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича: Министерството на външните работи на Украйна изчислява, че руските сили са заграбили най-малко 400 000 тона зърно от страната след нахлуването през февруари.

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и смърт

Топ дипломатът на ЕС очаква тази седмица да се постигне споразумение