Милиони хора могат да умрат от глад заради руската блокада на украинските пристанища на Черно море. За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че светът е на ръба на "ужасна продоволствена криза", тъй като Украйна няма възможност да изнася големи количества пшеница, царевица, олио и други продукти, които играят "стабилизираща роля на глобалния пазар".

"Това означава, че, за съжаление, може да има физически недостиг на продукти в десетки страни по света. Милиони хора могат да умрат от глад, ако руската блокада на Черно море продължи", посочи президентът.

Украинският премиер: В Украйна са блокирани 23,5 милиона тона зърно

Украинският премиер: В Украйна са блокирани 23,5 милиона тона зърно

Страната трябва да намери място за новата реколта

Русия завзе големи части от бреговете на Украйна през продължаващата близо 15 седмици война и нейните военни кораби контролират Черно и Азовско море, блокирайки износа на украински селскостопански продукти и повишавайки цената на зърното.

Украйна и Западът обвиняват Москва, че използва хранителните доставки като оръжие. От своя страна Кремъл упреква за кризата поставените украински мини в морето и международните санкции срещу Русия.

Обвинявайки Русия за блокадата, Зеленски заяви, че "докато ние търсим начини да защитим свободата, друг човек я унищожава. Друг човек продължава да изнудва света с глад".

Украйна е изнесла до 6 милиона тона зърно, месец преди Русия да започне инвазията си на 24 февруари. Оттогава обаче износът е спаднал до около 1 милион тона, тъй като Украйна, която изнасяше по-голямата част от стоките си през морските пристанища, беше принудена да превозва зърното с влак през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав.

Според Кремъл в Украйна има "значително по-малко жито" от данните на Киев

Според Кремъл в Украйна има "значително по-малко жито" от данните на Киев

То не оказвало голямо влияние върху световните пазари