Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Блокадата на черноморските проливи от руския флот може да доведе до сериозна световна продоволствена криза, предупреди вече няколко пъти ООН.

Украйна е един от най-големите износители на зърно, царевица и слънчогледово олио в света. Доставките са спрени след руската инвазия, като стотици хиляди тонове пшеница са струпани в пристанищните складове в Одеса.

"Не може да се намери по-добър пример за международно изнудване", заяви и украинският външен министър Дмитрий Кулеба на икономическия форум в Давос. Той призова за по-строги антируски санкции и пълна блокада на руския износ.

УНИАН цитира говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, който заяви, че САЩ отхвърлят предложенията на Русия за отмяна на санкциите в замяна на деблокиране на достъпа до украинските пристанища.

Войната на Русия в Украйна и нейното въздействие върху цените на храните и енергията, както и върху наличието на торове, може да предизвика глобална рецесия, предупреди и президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от "Ройтерс".

По време на събитие, организирано от Търговската камара на САЩ, Малпас отбеляза, че четвъртата по големина икономика в света, Германия, вече е забавила значително растежа си поради по-високите цени на енергията, и добави, че намаляването на производството на торове може да влоши ситуацията в други страни.

По-рано Световната банка намали прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2022 г. с почти цял процентен пункт.

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна и да не го използва като шантаж