Украйна се опитва да увеличи капацитета си за съхранение на зърнени храни като пшеница и царевица преди лятната реколта, която ще увеличи наличните запаси от 23,5 милиона тона, каза премиерът Денис Шмигал, цитиран от европейската редакция на американския вестник "Политико"

В публикация в "Телеграм" министър-председателят заяви, че спасяването на новата реколта е едно от "основните предизвикателства", пред които са изправени земеделските производители, освен достъпа до гориво.

Руската блокада на големите морски пристанища на Украйна на Черно море като Одеса и Николаев задържа 23,5 милиона тона зърно като царевица, пшеница и маслодайни семена, напр. слънчоглед, които са блокирани в страната, като само около една пета от нормалните доставки напускат Украйна по суша.

Борел: Русия унищожи втория по големина зърнен терминал в Украйна
Обновена

Борел: Русия унищожи втория по големина зърнен терминал в Украйна

Великобритания призовава за разследване на обвиненията за кражба на украинско зърно срещу Русия

Киев има за цел да увеличи капацитета си за съхранение на зърно с между 10 и 15 милиона тона чрез организиране на "мобилно съхранение" във фермите, каза Шмихал. Проблемът със съхранението заплашва да влоши световната продоволствена криза, тъй като качеството на храните, съхранявани в силози, се влошава с времето.

Фермерите успяха да засеят три четвърти от земеделската земя, в сравнение с миналата година, каза Шмигал. "Правителството предприе всички възможни мерки, за да проведе успешно най-трудната сеитбена кампания в историята. Сега трябва да бъдем не по-малко успешни в жътвата и прибирането на реколтата", каза Шмигал.

Представители на ЕС предупредиха дипломатите в Брюксел във вторник, че предстоящата реколта може да спадне с до 50 процента заради войната.

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Разследва се кой е замесен в превозите през турски води

Киев казва, че все още не е постигнал никакво споразумение с Русия или Турция, за да позволи безопасното преминаване на натоварени с украинско зърно кораби в Черно море. В изявление украинското министерство на външните работи заяви, че Киев ще отхвърли всякакви споразумения, "които не отчитат интересите на Украйна".

Сделка, която позволява на руските кораби по-голям достъп до украинското пристанище Одеса, не е приемлива за Киев, тъй като според него руският флот ще се възползва от разминираното пристанище, за да го атакува. Русия по-рано сигнализира, че би искала облекчаване на санкциите в замяна на гаранции за износ на храни.

Започнаха доставки на зърно от контролираните от Русия райони на Запорожието за Близкия изток

Започнаха доставки на зърно от контролираните от Русия райони на Запорожието за Близкия изток

Те минавали през Русия и Турция