Стартираха доставки на зърно от териториите на Запорожка област, контролирани от руските военни, към страните от Близкия изток, каза пред телевизия "Россия 24" ръководителят на временната военно-гражданска администрация (ВГА) на Запорожие Евгений Балицки, цитиран от "Интерфакс"

"Изпращаме зърно през Руската федерация, основните договори са сключени с Турция. Първите влакове вече преминаха през Крим, тръгнаха в посока Близкия изток", каза той, като отбеляза, че "това е традиционен пазар за Украйна "

Според него почти 80% от територията в Запорожка област е под руски контрол. "На територията, която аз, като ръководител на гражданската администрация, контролирам, сеитбата и жътвата се извършват, ако не съвсем нормално, то в режим, който позволява на хората да вършат работата си на терен", добави Балицки. .

И Запорожка област заговори за референдум за присъединяване към Русия

И Запорожка област заговори за референдум за присъединяване към Русия

Обсъждат се техническите въпроси за провеждането му

Той отбеляза още, че наред с износа регионът ще организира и собствена преработка на зърно: "Определено ще изнасяме значителна част, останалото ще се преработи в олио или брашно".

Ден по-рано Балицки каза, че първите 11 вагона със зърно от мелитополския силоз са изпратени от Запорожие до Крим.

Сутринта на 8 юни Андрей Трофимов, заместник на Балицки, каза, че в региона са пристигнали влакове от Русия за износ на стоки.

"Имаме сериозни проблеми с подвижния състав - украинската страна прибра всичко на нейна територия. Само благодарение на помощта на Руската федерация получихме локомотиви и вагони за превоз на товари", каза Трофимов пред "Интерфакс". По думите му превозът на товари е приоритет за региона, важен е за икономиката, особено за фермерите. Все още не можело да се говори за възобновяване на пътническия трафик.

"Засега е невъзможно да се гарантира пълна сигурност, не сме близо до такъв момент, но работим по него като проучваме капацитета и вероятния пътникопоток и търсенето - колко хора искат да пътуват и накъде", обясни представителят на руските окуипационни власти.

Турция е сред страните, изкупуващи зърно, което Русия е откраднала от Украйна. Това заяви украинският посланик в Анкара, цитиран от "Ройтерс".

Васил Боднар посочи, че е потърсил помощ от турските власти и Интерпол за разследването на това кой е замесен в превозите на зърно, преминаващи през турски води.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е задължение на Украйна да реши проблема с възобновяването на доставките на зърно чрез разминиране на пристанищата си, съобщава "Ройтерс".

Той бе категоричен, че не са необходими никакви действия от руска страна, тъй като тя вече е поела съответните ангажименти.

Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, които напускат украинските пристанища и се отправят към Босфора, готови сме да направим това в сътрудничество с нашите турски колеги, изтъкна руският дипломат след днешната си среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Русия съобщи, че те вече са разминирани