Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е задължение на Украйна да реши проблема с възобновяването на доставките на зърно чрез разминиране на пристанищата си, съобщава "Ройтерс".

Той бе категоричен, че не са необходими никакви действия от руска страна, тъй като тя вече е поела съответните ангажименти.

Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, които напускат украинските пристанища и се отправят към Босфора, готови сме да направим това в сътрудничество с нашите турски колеги, изтъкна руският дипломат след днешната си среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

"За да се реши проблемът, единственото нещо, което е необходимо, е украинците да пуснат корабите от пристанищата си или като ги разминират, или като обозначат безопасни коридори - нищо повече не се изисква", посочи Лавров.

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Киев се опасява от руска атака срещу Одеса

Киев е един от най-големите износители на зърно в света, а западните страни обвиниха Русия, че създава риск от глобален глад, блокирайки черноморските пристанища на Украйна.

От своя страна, Москва отрича да носи отговорност за международната продоволствена криза и упреква за това западните санкции.

По думи на Лавров основният проблем е, че украинският президент Володимир Зеленски "категорично е отказал" да разреши проблема с минираните пристанища.

Ако сега са променили позицията си, значи от наша страна няма никакви усложнения, нека видим как предварителните споразумения, които обсъждахме вчера и днес, могат да бъдат приложени на практика, настоя той.

Лавров изтъкна пред Чавушоглу, че оценява усилията на Турция да търси начини за разрешаване на ситуацията.

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Разследва се кой е замесен в превозите през турски води

Той увери, че руската "специална военна операция" в Украйна върви по план и мирните преговори ще трябва да се възобновят, преди да има някакъв шанс за директна среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Лавров подчерта, че Москва няма да използва ситуацията около доставките на зърно, за да напредне в своята операция, стига Украйна да позволи на корабите да напуснат пристанищата безопасно. "Това са гаранции от президента на Русия", изтъкна той.

От своя страна турският външен министър отбеляза, че планът на ООН за облекчаване на глобалната продоволствена криза чрез възобновяване на украинския износ на зърно по морски коридор е "разумен", но изисква повече разговори с Москва и Киев, за да се гарантира безопасността на корабите.

По-рано президентът на Украйна заяви, че нито той, нито външният министър Дмитро Кулеба са били поканени на преговорите в Анкара.

Сделка, която позволява на руските кораби по-голям достъп до украинското пристанище Одеса, не е приемлива за Киев, тъй като според него руският флот ще се възползва от разминираното пристанище, за да го атакува. Русия по-рано сигнализира, че би искала облекчаване на санкциите в замяна на гаранции за износ на храни.

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Русия съобщи, че те вече са разминирани