Киев казва, че все още не е постигнал никакво споразумение с Русия или Турция, за да позволи безопасното преминаване на натоварени с украинско зърно кораби в Черно море, като попари със скептицизъм усилията на ООН за създаване на жизненоважен "зърнен коридор", пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Предупреждението идва в навечерието на кръг от преговори с посредничеството на Турция за разминиране на черноморските пристанища на Украйна и смекчаване на нарастващата глобална продоволствена криза, която беше сериозно влошена от морската блокада на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров ще проведе разговори с турския си колега в Анкара в сряда, като руските медии вече говорят за перспективата за сделка, която ще позволи на Москва да твърди, че помага на гладуващите нации в Африка и Близкия изток.

В изявление украинското министерство на външните работи заяви, че Киев ще отхвърли всякакви споразумения, "които не отчитат интересите на Украйна".

"Оценяваме усилията на Турция, насочени към деблокиране на украинските пристанища. В същото време трябва да се отбележи, че към момента няма споразумения по този въпрос между Украйна, Турция и Русия", се казва в изявлението.

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Разследва се кой е замесен в превозите през турски води

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че нито той, нито външният министър Дмитро Кулеба са били поканени на преговорите в Анкара, предаде "Интерфакс".

Сделка, която позволява на руските кораби по-голям достъп до украинското пристанище Одеса, не е приемлива за Киев, тъй като според него руският флот ще се възползва от разминираното пристанище, за да го атакува. Русия по-рано сигнализира, че би искала облекчаване на санкциите в замяна на гаранции за износ на храни.

Зеленски вещае най-тежката зима за Украйна

Зеленски вещае най-тежката зима за Украйна

Той забранява износа на въглища и газ от страната

"Като се има предвид неотдавнашния руски ракетен удар по зърнен терминал в Николаев, не можем да изключим плановете на Русия да използва такъв коридор за атака на Одеса и Южна Украйна", продължава изявлението.

Междувременно вчера говорителят на руския президент Дмитрий Песков припомни и думите на Путин, който увери, че Русия няма да използва разминираните коридори, "за настъпателни операции срещу тези морски градове". "Трябва да изхождаме от това, но засега няма ясни договорености", обобщи Песков, като отбеляза, че "има думи на недоверие от страна на украинските представители".

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Русия съобщи, че те вече са разминирани