Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че независимо какво планират нашествениците, Украйна трябва да се подготви за следващата зима - "в нашата държава, на нашата земя, за всички граждани". Кабинетът формира щаб за подготовка за следващия отоплителен сезон в Украйна. Това заяви самият той във видеообращение на 7 юни вечерта. "При условията, които имаме сега заради агресията на Русия, това наистина ще бъде най-тежката зима през всичките години на независимост", предупреди той, цитиран от УНИАН.

Зеленски отбеляза, че е бил обсъден въпроса за натрупване на достатъчни обеми природен газ за отоплителния сезон, осигуряване на достатъчни запаси от въглища и производство на електроенергия.

"При условията, които имаме сега заради агресията на Русия, това наистина ще бъде най-тежката зима през всичките години на независимост. Но! Всичко е наред. Трябва да преминем през това, за да усетят хората ни нормалната работа на държавата. От този момент няма да има продажби на нашия газ и въглища в чужбина. Цялото вътрешно производство ще бъде насочено към вътрешните нужди на нашите граждани", подчерта Зеленски.

По-рано бе съобщено, че добивът на въглища в украинските държавни мини е намалял с около една трета поради завземането на част от съоръженията, но се разработвали алтернативни варианти.

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Украйна: Не може да има сделка за износа на зърно без наше участие

Киев се опасява от руска атака срещу Одеса