Все още няма ясни очертания на възможните споразумения относно износа на зърно от Одеса, Украйна трябва да изчисти подходите към пристанищата. Това каза пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Засега няма очертания. Има изявление на руския президент Владимир Путин, който каза, че Украйна трябва да разчисти подходите към пристанищата. Това ще позволи на корабите, след съответна проверка от нашите военни, която да гарантира, че тези кораби не докарват оръжия там, да влязат в пристанището, да бъдат натоварени със зърно и след това, ако е необходимо, дори с наша помощ, да продължат към международни води", каза Песков. Той добави, че все още няма по-ясни очертания на възможните споразумения по тази тема.

Говорителят на Кремъл припомни и думите на Путин, който увери, че Русия няма да използва разминираните коридори, "за настъпателни операции срещу тези морски градове". "Трябва да изхождаме от това, но засега няма ясни договорености", обобщи Песков, като отбеляза, че "има думи на недоверие от страна на украинските представители".

Коментирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров, че на 6 юни специалисти от Русия са заминали за Турция, за да обсъдят проблема с тези доставки, Песков пренасочи въпроса на ТАСС към външното министерство.

ДНР: Украинската армия подпали тонове зърно при отстъплението си от Мариупол

ДНР: Украинската армия подпали тонове зърно при отстъплението си от Мариупол

По-голямата част от съхраняваната царевица и пшеница е неизползваема

Путин е обвиняван, че използва храната и глада като оръжие, тъй като силите му вече месеци наред блокират жизненоважни пристанища и атакуват селскостопанските логистични центрове в Украйна, която е основен износител на голяма част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна осигуряват повече от една четвърт от зърнените култури в света, както и други важни основни продукти за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански продукти доведе до покачване на цените на храните, особено за африканските и близкоизточните страни, които разчитат в голяма степен на внос от Русия и Украйна.

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Русия съобщи, че те вече са разминирани