Украинската армия e подпалила тонове зърно в складовете на пристанището в Мариупол по време на отстъплението си. Това заяви пред РИА Новости съветникът на ръководителя на Донецката народна република Ян Гагин.

Той отбеляза, че в пристанището има много царевица и пшеница, но сега по-голямата част от зърното е неизползваема.

"Това се дължи на факта, че врагът, изтегляйки се от пристанището, запали зърнохранилищата, така че ДНР да не получи това зърно, така че да е невъзможно то да се използва по никакъв начин, подчерта Гагин и допълни, че гасенето е продължило няколко дни, но без резултат.

По думи на съветника става дума за тонове зърно.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не поставя никакви условия за износ на зърно от украинските пристанища.

Лукашенко съгласен Украйна да изнася зърното си през Беларус

Лукашенко съгласен Украйна да изнася зърното си през Беларус

Заради разрастващата се продоволствена криза

Той отбеляза и че твърденията, че Москва не позволява да се изнася украинско зърно, са блъф.

Кремъл настоява Украйна трябва да разчисти подходите към пристанищата, а Русия, от своя страна, ще гарантира мирното преминаване на корабите със зърно.

Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Путин ще обсъжда с Африканския съюз деблокиране на запаси от зърно и пшеница

Путин е обвиняван, че използва храната и глада като оръжие, тъй като силите му вече месеци наред блокират жизненоважни пристанища и атакуват селскостопанските логистични центрове в Украйна, която е основен износител на голяма част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна осигуряват повече от една четвърт от зърнените култури в света, както и други важни основни продукти за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански продукти доведе до покачване на цените на храните, особено за африканските и близкоизточните страни, които разчитат в голяма степен на внос от Русия и Украйна.