Беларус има готовност да помогне на Украйна да изнася зърното си, за да помогне за спиране на разрастващата се продоволствена криза. Това заяви президентът Александър Лукашенко, цитиран от "Ройтерс" и агенция БелТА.

"Сега всички търсят логистика... Добре, можем да преговаряме. Нямаме нищо против - пренесете го (зърното - бел.ред.) през Беларус, но трябва да има компромиси", посочи той.

По-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев определи като лъжа твърденията, че Русия е предизвикала продоволствената криза.

Преди дни стана ясно, че Анкара и Москва ще обсъдят създаването на потенциален морски коридор за износ на селскостопански стоки от Украйна.

Това ще се случи на 8 юни, когато руският външен министър Сергей Лавров ще посети Турция с военна делегация.

Руският президент Владимир Путин вече заяви, че Русия е готова да допринесе за разрешаването на продоволствената криза, но едва след като бъдат премахнати политически мотивираните санкции.

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Киев: Турция купува откраднато от Русия украинско зърно

Разследва се кой е замесен в превозите през турски води

От своя страна Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Путин е обвиняван, че използва храната и глада като оръжие, тъй като силите му вече месеци наред блокират жизненоважни пристанища и атакуват селскостопанските логистични центрове в Украйна, която е основен износител на голяма част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна осигуряват повече от една четвърт от зърнените култури в света, както и други важни основни продукти за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански продукти доведе до покачване на цените на храните, особено за африканските и близкоизточните страни, които разчитат в голяма степен на внос от Русия и Украйна.

Медведев: Лъжа е, че Русия предизвика продоволствената криза

Медведев: Лъжа е, че Русия предизвика продоволствената криза

За да се намалят цените, санкциите трябва да бъдат премахнати, отсече той