Обвиненията на Запада срещу Русия за създаване на световна продоволствена криза са лъжа. За да се намалят цените, санкциите трябва да бъдат премахнати. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Той направи изявлението в интервю за телевизионния канал Ал Джазира.

"За да подобрим като цяло продоволствената сигурност в света, да оптимизираме ситуацията с храните, трябва да се откажем от взаимните санкции и тогава цените на храните ще бъдат по-ниски", каза Медведев.

Според политика "ситуацията с храните на планетата започна да се влошава, вероятно преди пет или седем години". "Това се дължи на различни причини - макроикономически грешни изчисления, провал на реколтата, суши, изменение на климата, решения, взети от отделните държави, може би не много правилни. Тоест всичко започна тогава", каза Медведев.

Шмигал обвини Русия за продоволствената криза по света

Шмигал обвини Русия за продоволствената криза по света

Призова ООН за помощ

Русия е готова да доставя зърно за износ, но не трябва да бъде обект на санкции.

Според него в резултат на промените в икономиката през последните години Русия се е превърнала в най-големия доставчик на зърнени култури в света. "Готови сме да изпълним това още сега. В момента имаме квоти, които изтичат в края на този месец. Тези квоти все още не са избрани за доставка на пшеница, тогава тези квоти ще изчезнат напълно, а митата ще изчезнат. бъде използван С други думи, ще може да се купи, но въпросът е как точно да го доставим и дали ще подлежи на санкции? Следователно в този случай, както се казва, топката е на тяхна страна - на западния свят", каза Медведев.

Също така, продължи заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация, "трябва да се откажем от глупавите санкции за торове". "Първо налагат санкции, а след това се плашат и ги отменят. Защо? Защото разбират, че в този случай нищо няма да расте", каза Медведев.

"В тази връзка позицията на тези, които вземат ограничителни решения, трябва да се основава на здравия разум, а не на лошата русофобия, която се превърна в навик в повечето западни страни - както в чужбина, в Съединените американски щати, така и в Европа, където политически фигури се състезават в русофобията", каза той.

Медведев каза, че е обсъдил ситуацията с храните, включително с международни партньори, с които Руската федерация има приятелски отношения.

"Между другото, съотношението както по отношение на броя на хората, така и по отношение на броя на тези държави е много по-голямо от страните, които днес са враждебно настроени към страната ни", каза Медведев.

Той е уверен, че Русия ще може спокойно да се противопостави на западните санкции и икономиката ѝ ще продължи да се развива ефективно. "Да, сегашните ограничения са още по-строги, но ние не се съмняваме, че ще можем да устоим на тези ограничения", каза той, сравнявайки санкциите от съветската епоха от 2014 г. и тези, които бяха наложени на Русия през последните месеци.

Зеленски: Русия застрашава и водата на част от Европа

Зеленски: Русия застрашава и водата на част от Европа

След като Украйна обвини Русия и за продоволствената криза

Политикът спомена и санкциите, които бяха въведени през 2014 г., както и думите на бившия президент на САЩ Барак Обама, че руската икономика е разкъсана на парчета. "Къде е Барак Обама сега? Барак Обама прави много различни неща, пише мемоари, отчасти се опитва да помогне на американския президент Джо Байдън. Руската икономика се развива, въпреки ограниченията, които те въведоха", подчерта Медведев.