Руската федерация създаде сериозна заплаха за водните ресурси на част от Европа. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски пред Международния форум за сигурност GLOBSEC в Братислава, съобщи "Укринформ".

"Една от най-важните цели за руската армия в Украйна днес са мостовете през реките. Има случаи, когато руската армия удря три пъти ракети по един и същи мост, за да го унищожи напълно. Невъзможно е да се надцени заплахата, която руската агресия създаде за водния потенциал на цялата ни част от Европа - центъра и изтока, Черноморския басейн", каза Зеленски.

Той отбеляза, че боевете в Донбас са създали заплаха от замърсяване на подпочвените води от 2014 г. Ако наводняването на въглищни мини в Донбас продължи - включително в мина Юнком, където през 1979 г. се случи подземен ядрен взрив - отрова и дори радиоактивно замърсяване не могат да бъдат само в реките на Украйна, но и в Черно и Азовско море.

Докато информира партньорите за предизвикателствата на сигурността, свързани с украинските води, президентът спомена и руската блокада на украинските пристанища. Светът е на ръба на продоволствена криза заради този акт на руска агресия, подчерта той.

Шмигал обвини Русия за продоволствената криза по света

Шмигал обвини Русия за продоволствената криза по света

Призова ООН за помощ

Както се съобщава, Русия блокира всички пристанища и търговски пътища, през които Украйна изнася зърно за света. Около 20 милиона тона зърно остават блокирани в украинските пристанища.

Припомняме, че Русия обяви, че е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна. 

Руското министерство на отбраната заяви в четвъртък, че кораби, превозващи зърно, могат да напуснат украинските пристанища в Черно море по "хуманитарни коридори". 

Министерството на отбраната също заяви, че Русия няма да използва хуманитарната ситуация в Украйна за целите на това, което Москва нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

Сергей Лавров заяви по-рано, че руският флот ще осигури безопасно преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, ако Киев се заеме с разчистването на крайбрежните води от мини.

Съюзниците на Украйна ще трябва да гарантират сигурността на Одеса, когато пристанището бъде деблокирано. Тогава ще бъде възможно да се изнася зърно през Черно море, коментира по- рано украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Путин ще обсъжда с Африканския съюз деблокиране на запаси от зърно и пшеница