Украинският премиер Денис Шмигал обвини Русия, че е организирала глобална продоволствена криза. Той осъди блокирането на украински пристанища и призова ООН и международните партньори да предприемат решителни действия, за да отговорят на тези предизвикателства.

Това каза той в интервю за The Wall Street Journal, цитирано от "Укринформ".

"Ако не намерим решение за това предизвикателство, ще има проблеми и продоволствени кризи в много страни", каза Шмигал.

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Украинският държавен глава обвинява Москва, че умишлено създава този проблем

Шмихал каза още, че продоволствената криза е била умишлена цел за Москва. "Ние абсолютно ясно разбираме, че те го правят напълно нарочно", каза той.

Според Шмихал изглежда, че има малко добри варианти за решаване на кризата в краткосрочен план. Повечето пристанища в страни от Европейския съюз близо до Украйна нямат капацитет да обработват пратки на зърно от размера, който Украйна обработва, каза той.

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Путин ще обсъжда с Африканския съюз деблокиране на запаси от зърно и пшеница

Балтийските държави могат да обработват много по-големи количества, но прехвърлянето на украинско зърно там по суша през Полша би означавало много по-усложнен процес.

Според Шмигал, ООН е предложила да посредничи при сделката за прехвърляне на украинско зърно в балтийските държави през Беларус - съсед, чийто лидер Александър Лукашенко е останал верен съюзник на Русия през цялата война. Киев отказа предложението.

Други решения са изпълнени с риск. Международна спасителна операция, включваща военни кораби, ескортиращи украински търговски кораби от Одеса, може да провокира руска атака и ще бъде уязвима от мини, поставени като възпиращ фактор срещу евентуално руско нападение на пристанищния град.

В същото време Шмигал подчерта, че въпреки продължаващата война и трудността да се постигне споразумение с Русия, кризата може да бъде разрешена.

"Ние сме оптимисти. Физически и технически сме напълно способни", каза той, но добави, че "имаме нужда от международна подкрепа."

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Когато говорим за военния компонент

Според него тази международна подкрепа трябва да надхвърли усилията за разрешаване на кризата със зърното. Украйна се нуждае от много по-големи доставки на тежки оръжия от Запада, каза той, включително противокорабни и противотанкови ракети, американски ракетни системи за залпово изстрелване и стотици артилерийски оръжия гаубици, за да се противопостави на пълзящия напредък на Русия в източната част на Украйна.

Премиерът също така предположи, че неотдавнашните атаки срещу руската Белгородска област, отвъд границата с Украйна, са руски провокации, целящи да създадат предлог за ескалация и дори възможен ядрен удар. Той каза, че Украйна разбира риска и няма планове да се насочи към Русия с оръжия, предоставени от Запада.

"Ние абсолютно нямаме намерение да атакуваме руска територия", каза той. "Имаме мечта да освободим нашата територия и да спрем тази война.

Поради блокадата на украинските морски пристанища 7 милиона тона пшеница, 14 милиона тона царевица, 3 милиона тона слънчогледово олио и 3 милиона тона слънчогледов шрот не влязоха на световния пазар. Това вече доведе до рекордно покачване на цените на световния пазар и неизбежно ще предизвика световна хранителна криза и нарастваща инфлация.

Готови сме да внасяме украинско зърно на пълни обороти

Готови сме да внасяме украинско зърно на пълни обороти

Пристанище Варна има капацитети, има и други условия, които могат да бъдат създадени, за да ускорим това движени

Припомняме, че днес говорителят на външното министерство Олег Николенко заяви, че Украйна разчита ООН да сложи край на блокадата на пристанищата ѝ. 

Заради настъпилата продоволствена криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вече предприе стъпки за търсене на споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да разреши кризата само след премахването на "политически мотивираните санкции".