България е готова да поеме големи обеми украинско зърно, каквото обещание направи премиерът Кирил Петков при визитата си в Киев и срещата си с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Това се разбра от думите на министъра на транспорта Николай Събев, който бе изслушан в ресорната комисия в Народното събрание.

"Пристанище Варна има капацитети, има и други условия, които могат да бъдат създадени, за да ускорим това движение. В разговори сме с представители на Украйна, потвърдихме възможността да им партнираме в този процес. Предоставихме им контакти с шефове на пристанища, с които вече могат да комуникират", каза шефът на транспортното ведомство.

Имало и завиден интерес за сделки с украинско зърно, подчерта той.

"Нашите търговци и украинските търговци са постигнали много бързо много добри споразумения. Мисля, че няма да има драма въобще. Нещата вървят, държавните транспортни предприятия са готови да поемат повишени обеми", каза министърът.

Николай Събев увери още - всичкият въпросен очакван внос няма да засегне интересите на България.

"Това, което гарантираме като държава - този процес да не засегне интереса на българите. Ние се ангажираме по никакъв начин да не възпрепятстваме експорта на българското зърно. Българската икономика не би трябвало да бъде затруднявана във връзка с това, че искаме да подпомагаме в тази критична ситуация украинският народ."

Събев коментира и друга тема - километричните опашки от тежкотоварни автомобили по границите. В конкретика що се касае до облекчаване на трафика на ГКПП "Капитан Андреево", утре министърът ще се срещне с представители на турското министерство на търговията.

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Зеленски: Русия пречи на Украйна да изнесе 22 милиона тона зърно

Украинският държавен глава обвинява Москва, че умишлено създава този проблем