Украйна работи с международни партньори за създаване на подкрепяна от ООН мисия за възстановяване на черноморските маршрути и износа на украинска селскостопанска продукция. Това заяви говорителят на външното министерство Олег Николенко, цитиран от "Ройтерс".

От началото на инвазията Русия превзе някои от най-големите морски пристанища в Украйна и нейният флот контролира основните транспортни маршрути в Черно море, блокирайки украинските доставки и задълбочавайки световната продоволствена криза.

ООН: Няма решение на продоволствената криза без Русия и Украйна

ООН: Няма решение на продоволствената криза без Русия и Украйна

Двете страни трябва да се върнат на пазара

"Призоваваме страните, чиято продоволствена сигурност може да пострада вследствие на руската агресия срещу Украйна, да използват контактите си с Москва, за да я принудят да вдигне блокадата на украинските морски пристанища и да сложи край на войната, написа Николенко във Фейсбук.

Заради настъпилата продоволствена криза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вече предприе стъпки за търсене на споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да разреши кризата само след премахването на "политически мотивираните санкции".

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Когато говорим за военния компонент