Съюзниците на Украйна ще трябва да гарантират сигурността на Одеса, когато пристанището бъде деблокирано. Тогава ще бъде възможно да се изнася зърно през Черно море.

РБК-Украйна цитира украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба, който заяви това по време на телемаратон.

"Когато говорим за военния компонент, не става дума за блокада на пристанищата. Говорим за гаранции, че Русия няма да използва неблокирания достъп до Одеса, за да я атакува откъм морето. За тази цел се нуждаем от военното присъствие на държави, готови да участват в такава специална операция", подчерта министърът.

Кулеба добави също, че в идеалния случай цялата операция трябва да се проведе под егидата на ООН. Според него Украйна трябва да е сигурна, че когато бъде отворен хуманитарен коридор, Русия няма да се възползва от него и няма да започне нападение срещу Одеса.

Припомняме ви, че литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис заяви по-рано, че съюзниците на Украйна трябва да създадат военноморска коалиция, която да помогне за премахването на руската блокада на пристанищата в Черно море. Това ще предотврати продоволствена криза.

Владимир Путин пък посочи, че Русия е готова да деблокира украинските пристанища за износ на храни. В замяна на това обаче иска от Запада да отмени санкциите.