Анкара и Москва ще обсъдят създаването на потенциален морски коридор за износ на селскостопански стоки от Украйна, съобщава в. "Дейли Сабах".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че руският му колега Сергей Лавров ще посети Турция с военна делегация на 8 юни.

В телефонен разговор с президента Реджеп Тайип Ердоган вчера руският му колега Владимир Путин посочи, че Русия е готова да улесни безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция.

Чавушоглу обясни, че продължава работата с ООН за постигане на споразумение за създаване на коридор от Черно море, но проблемите между Москва и Киев остават.

Първи товарен кораб отплава от пристанището в Мариупол

Първи товарен кораб отплава от пристанището в Мариупол

Корабът превозва метал към Русия

Той заяви, че ООН е предложила да се създаде съвместен механизъм за наблюдение на морския маршрут, като Турция е отворена за идеята.

Турският министър отбеляза, че Русия иска да бъдат премахнати някои западни санкции, насочени към нейния застрахователен сектор.

Руският президент Владимир Путин вече заяви, че Русия е готова да допринесе за разрешаването на продоволствената криза, но едва след като бъдат премахнати политически мотивираните санкции.

От своя страна Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

Блокадата на черноморските проливи от руския флот може да доведе до сериозна световна продоволствена криза