Руският президент Владимир Путин в понеделник, в разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, потвърди готовността на Москва да улесни безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища и да изнася "значителни количества" храни и торове, при условие за отмяна на санкциите, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Турският лидер, според неговия офис, е обявил готовността си да организира среща на представители на Русия, Украйна и ООН в Истанбул, но това предложение не се споменава в съобщението на Кремъл. ТАСС събира основната информация за разговора.

Путин потвърди, че Русия е готова "в координация с турските партньори" да улесни безпрепятствения транзит на стоки в Черно и Азовско море, включително износа на зърно от украински пристанища. По-рано той изрази тази позиция в разговор с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Руският лидер припомни също, че Русия може да изнася "значителни обеми торове и селскостопански продукти, ако съответните антируски санкции бъдат премахнати". Както отбелязват в Кремъл, проблемите на световния пазар са възникнали "в резултат на недалновидна финансова и икономическа политика на западните държави".

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

Турският президент преговаря за коридор за износ на селскостопански продукти с Русия и Украйна

Освен това Путин и Ердоган са провели "задълбочена размяна на мнения по темата за двустранното сътрудничество", като са обсъдили, наред с други неща, резултатите от неотдавнашното посещение в Турция на руския вицепремиер Александър Новак. "В контекста на по-нататъшното укрепване на взаимноизгодните връзки, включително в областта на енергетиката, транспорта и туризма, лидерите се договориха за следващи контакти", допълват от пресслужбата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, според канцеларията му, е изразил готовността си да организира среща на представители на Русия, Украйна и ООН в Истанбул, както и "да участва в евентуален механизъм за наблюдение, ако и двете страни постигнат принципно споразумение". Последният кръг от руско-украинските преговори лице в лице се проведе на 29 март в Истанбул. Тогава Москва отбеляза напредък в диалога с Киев, но сега той е замразен, като и двете страни се обвиняват взаимно за неговото блокиране.

Турският президент също така призова за възможно най-бързо установяване на мир между Русия и Украйна, както и предприемане на мерки "за премахване на негативните последици от войната и изграждане на доверие".

Двамата лидери са обсъдили и последните развития на ситуацията в Сирия.

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Ердоган е предложил среща между Путин и Зеленски

Путин и Ердоган за последно са разговаряли преди месец - на 26 и 28 април. Тогава те обсъдиха и ситуацията в Украйна, освен това руският лидер изрази благодарност към турския си колега за помощта му при размяната на пилота Константин Ярошенко за американския гражданин Тревър Рийд.

В същото време разговорът с Ердоган беше петият контакт на Путин с чуждестранен лидер за пет дни: в четвъртък руският президент разговаря по телефона с италианския премиер Марио Драги, в петък с австрийския канцлер Карл Нехамер, в събота той проведе тристранна среща за първи път от март с президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, както и със сръбския президент Александър Вучич в неделя. Тази поредица от разговори беше предшествана от двуседмична пауза в контактите с европейски политици.

Говорейки в неделя за плановете за разговор с Путин, Ердоган също обяви намерението си да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.