Последните предупреждения дойдоха от Световния икономически форум в Давос: има опасения от световен глад, предизвикан от недостъпността на храните. Инфлацията на цените на селскостопанските продукти е свързана с неурожаите, дължащи се на изменението на климата, но преди всичко е следствие от военната кампания на Русия срещу Украйна, обобщава германският делови вестник "Ханделсблат".

Повече от 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна, тъй като Русия блокира украинските черноморски пристанища. Британският външен министър Лиз Тръс обвини руския президент Владимир Путин, че изнудва света чрез блокадата на пристанищата.

Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия

Кулеба: Русия изнася крадено украинско зърно за Сирия

Кремъл мародерства за 100 млн. долара

Ужасяващо е как Путин използва глада и недостига на храна сред най-бедните хора в света като оръжие - каза тя по време на посещение в Босна. "Просто не можем да позволим това да се случи. Путин трябва да отмени блокадата на украинското зърно", отбеляза Лиз Тръс.

Турският президент преговаря за коридор за износ на селскостопански продукти с Русия и Украйна. Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно, уточнява "Ханделсблат".

Турция е много обезпокоена - тъй като членува в НАТО и е черноморска страна като Русия и Украйна. Освен това от години поддържа и с двете страни сложни политически, но и тесни икономически връзки. Тя купува от Русия системи за противовъздушна отбрана - без одобрението на НАТО, а на Украйна продава бойни дронове.

Турците са силно зависими от Русия в икономически план: те покриват почти целите си енергийни потребности с вносни горива, внасят от Русия 40% от нужния ѝ природен газ и 25% от нефта, припомня "Дойче веле".

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

Русия готова да отвори коридор за кораби с украинско зърно

В замяна Украйна трябва да разминира пристанищата

Турция е много зависима и от вноса на руски селскостопански продукти. От Русия се доставят пшеница, ечемик, соя, нахут, слънчогледово семе и царевица. Пшеницата определено е най-важната - Турция покрива 70% от потребностите си с вноса от Русия.

Без брашното, произвеждано от тази пшеница, турските пекари не биха могли да продават своя традиционен бял хляб - най-малкото не на сегашните цени.

При това цената е решаваща, тъй като инфлацията продължава да расте стремително.

Но брашно е необходимо не само за хляба - то е нужно и за другите видове тестени продукти, на които Турция е традиционен износител и заема водещо място в бранша, заключава "Дойче веле".

Русия и Украйна осигуряват близо една трета от световните доставки на пшеница. Преустановеният износ от Украйна допринася в момента за нарастващата световна продоволствена криза.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след военната инвазия на Русия на 24 февруари и по тази причина над 20 милиона тона зърно не могат да бъдат транспортирани.